Novice, članki in odmevi ...

USPEHI MLADIH PIANISTOV GLASBENE ŠOLE KOPER NA REGIJSKEM TEKMOVANJU MLADIH PIANISTOV
Leto 2011/2012  |  06.04.2012  |  Videno: 360714  |  A+ | a-

Piše: Danijela Terbižan

Zveza Primorskih glasbenih šol (ZPGŠ) že vrsto let organizira Regijsko tekmovanje pianistov. Letos je potekalo v Glasbeni šoli Idrija 30. in 31. marca. Na tekmovanje se je prijavilo 76 tekmovalcev in le trije so tekmovanje odpovedali. Tekmovalci so bili razporejeni v šest starostnih kategorij in najštevilčneje zastopane so bile najnižje kategorije: začetniki, 1. A in 1. B. Tričlanska strokovna žirija je bila letos prvič sestavljena iz članov izven Primorske regije. Predsednica je bila mednarodno priznana Isabella Lo Porto iz Italije, člana pa sta bila Andreja Počivavšek z GŠ Franca Šturma iz Ljubljane in Erik Šuler z GŠ Kočevje.
Z Glasbene šole Koper z obema podružnicama se je tekmovanja udeležilo 25 tekmovalcev, in sicer 8 iz Kopra, 4 s podružnice Izola  in  13 s podružnice v Piranu. Z Gimnazije Koper, smer glasba, pa so se tekmovanja udeležili 4 dijaki.
V kategoriji Začetniki (do 9 let) je 1. nagrado z 98,33 točkami ter posebno nagrado arhivsko snemanje Radia Koper, dobila Nastasja Češnjevar Ušumović, učenka Valentine Češnjevar, 2. nagrada je s 96 točkami pripadla Daši Sedmak, učenki Nuše Gregorič, 3. nagrado pa je dobila Nina Rupnik, učenka Bojana Glavine.
V 1. A kategoriji (do 11 let) je učencem Glasbene šole Koper strokovna žirija podelila 1. nagrado z 98,33 točkami Vidu Ibicu, učencu Valentine Češnjevar. Vid je prejel še posebno nagrado za najmlajšega obetavnega pianista in posebno nagrado arhivsko snemanje Radia Koper. Drugo nagrado s 97,66 točke je prejela Andreja Gregorič, učenka Selme Chicco Hajdin.
V 1. C kategoriji (do 13 let) je posebej zablestela Teja Udovič Kovačič, učenka Selme Chicco Hajdin. Kot prvonagrajenka je dobila vseh 100 točk, prislužila pa si je še posebno nagrado za najboljši umetniški vtis, posebno nagrado za najvišje število točk na celotnem tekmovanju in posebno nagrado snemanje na Radiu Koper. Druga nagrada je bila s 96,66 točkami  podeljena Maji Ibic, učenki Valentine Češnjevar, 3. nagrado pa je dobila Taša Šinkovec, učenka Aleksandre Češnjevar Glavina.
V 2. B kategoriji (do 18 let) je 1. nagrado dobila Ana Kravanja s 95,33 točke, učenka Aleksandre Češnjevar Glavina, 2. nagrado pa Katarina Brenčič z 90,33 točkami, učenka Nives Pavlič.  Obe sta dijakinji umetniške gimnazije iz Kopra.
Skupno je bilo učencem in dijakom podeljenih 15 zlatih, 8 srebrnih, 6 bronastih priznanj ter 3 prve, 4 druge in 2 tretji nagradi.
Po zelo lepem uspehu na regijskem tekmovanju pa nekatere  naše učence in učitelje čakajo še mednarodna tekmovanja, kjer se bodo pomerili tudi z vrstniki iz tujine. Tudi tam jim želimo veliko uspehov.