Novice, članki in odmevi ...

DESET ZLATIH
Leto 2011/2012  |  31.03.2012  |  Videno: 360684  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, 31. marec 2012
Branka Kljun, Radio Koper


Sklenil se je 41. Temsig

Od 12. do 22. marca je v Črnomlju, Novem mestu, Brežicah, Krškem, Ljubljani in Mariboru potekalo 41. tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov (Temsig) 2012. Letos so bili na vrsti harfisti, citrarji,  violinisti, violisti, violončelisti in kontrabasisti, pa še na kitaristi, organisti, komorne skupine s pihali in solfeggio.
Tekmovanja se je udeležilo 587 tekmovalcev iz vse Slovenije, od tega 470 solistov in 117 v komornih skupinah. Njihove nastope je spremljalo enajst strokovnih žirij, v katerih 7 je sodelovalo več kot 30 uglednih slovenskih in tujih pedagogov. Podelili so kar 108 zlatih priznanj, ob tem pa če 151 srebrnih in 127 bronastih. Med najuspešnejšimi, ki so za svoje nastope prejeli vseh 100 možnih točk, letos ni bilo primorskih predstavnikov, smo pa imeli nekaj prvonagrajencev: violinistki Veroniko Brecelj in Petro Kovačič, prva študira v Berlinu, druga na Dunaju, violončelistko Lucijo Furlani z GŠ Nova Gorica ter dva kitarista, Erika Bucika, učenec Glasbene šole Nova Gorica, in Jako Kluna, ki študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.
Drugo nagrado so si  priigrale violinistka Nika Toškan z GŠ Koper in violončelistka Nika Švarc s Konzevatorija v Celovcu ter violistka Barbara Grahor z GŠ Ajdovščina. Zlato priznanje in tretjo nagrado je prejel dijak koprske UG Sandi Štor v disciplini solfeggio, zlati priznanji pa sta prejeli še mala violinistka Maša Stopar iz izolske podružnice GŠ Koper in čelistka Ana Mittendorfer z iste šole.
Ravnateljica Glasbene šole Ajdovščina Bernarda Paškvan, ki je tekmovanje spremljala od blizu, o rezultatih pravi: »Menim, da so se Primorci, kot vedno, odrezali kar dobro. Sicer pa bi lahko rekla, in to ni samo moje mnenje, da je bilo letošnje tekmovanje kar se ocenjevanja tiče v marsičem nespodbudno. Čeprav so komisije avtonomne in je prav, da se žiranti sami odločajo, kakšne kriterije bodo upoštevali, se zdi nekako nujno, da rezultati ostanejo spodbudni. Prevečkrat se je dogodilo, da so bili otroci, še zlasti tisti v najnižjih starostnih kategorijah, prestrogo ocenjeni. Žiranti so bili večinoma profesorji z visokih šol, ki verjetno že več let nimajo stikov z majhnimi otroki, zato je razumljivo, da ne morejo imeti jasnih kriterijev, po katerih bi ocenjevali začetnike. Prav zato smo učitelji že nekajkrat zastopali stališče, da morajo v žirijah sedeti, profesorji, ki poučujejo le eno stopnjo više.«