Novice, članki in odmevi ...

JANUAR V ZNAMENJU GLASBE SKLADATELJA IVANA RIJAVCA
Leto 2015/2016  |  12.02.2016  |  Videno: 361306  |  A+ | a-
Idrijske novice
Tekst: Maja Tajnšek



Udeleženci tekmovanja so letos pokazali visoko raven obvladovanja klavirske igre. Laureat tekmovanja je bil letos 26-letni češki pianist, rojen v Ukrajini, Oleksii Gerych, ki je najbolj prepričal ocenjevalno komisijo in ta mu je podelila kar 99 točk. V slednji so koncertne nastope spremljali Dragomir Bratić iz Beograda, Srđan Čaldarevič iz Zagreba, Planinka Jurišič Atič iz Maribora in Maja Tajnšek iz Idrije. Zmagovalec je na koncertu nagrajencev odigral Lisztovo Madžarsko rapsodijo št. 12. Koncert je potekal v dvorani v Rogaški Slatini, kjer je pred mnogimi leti isto skladbo igral tudi slavni Liszt. Letos diplome za najprepričljivejšo izvedbo dela Ivana Rijavca niso podelili, saj nihče od tekmovalcev ni izstopal.

Tekmovanje za harmonikarje pa je letos potekalo v dvorani Hotela Jožef v Idriji. Udeležilo se ga je 12 kandidatov, od tega jih je kar 5 prišlo iz Labina na Hrvaškem. 18-člansko delegacijo iz Labina je prišel pozdravit tudi podžupan občine Idrija, Bojan Režun.

Udeleženci letošnjega tekmovanja so pokazali visok nivo. Ocenjevalno komisijo so sestavljale Erika Udovič Kovačič, Mateja Prem Kolar, Marija Rijavec in Maja Tajnšek. Komisija je podelila 6 zlatih, 3 srebrne in 3 bronaste. Izstopali so Tadeja Udovič Kovačič iz Škofij, ki je prejela še diplomo za najperspektivnejšo mlado tekmovalko, Luka Čotar iz Braslovč, ki je prejel diplomo za najmlajšega tekmovalca ter Mihael Petrović in Petar Vorano iz Labina, ki sta prejela diplomo za najprepričljivejšo interpretacijo dela Ivana Rijavca. Prisotne sta očarala z izvedbo Rijavčeve V dolinci in Gašperčkova polka. Diplomo za pedagoga z največ prijavljenimi kandidati pa je prejela Karmen Brajuha iz Labina.

Maja Tajnšek, organizatorka obeh tekmovanj je povedala: »Vsekakor bi si želeli, da se tekmovanje za pianiste odvija v domačem kraju skladatelja, ki je izjemno veliko naredil za Idrijo. Žal pa za to ni razumevanja. Le tega smo našli v Rogaški Slatini, kjer imajo veličastno dvorano, ki je ena najbolj akustičnih dvoran v Evropi. Zanimivo je, kako velik poudarek dajejo tujci na dosežke na tem tekmovanju. Češki pianist je omenjen v fundaciji svetovno znane pianistke Marthe Argerich, kamor je sedaj uvrščeno tudi naše tekmovanje. Letos smo lahko videli tudi kako na RTV BIH spremljajo tekmovanje. Pripravili so kar 15-minutno reportažo o vidnih dosežkih udeležencev iz Tuzle. Tako tujci o nas. Ivan Rijavec bi bil ponosen, da se njegove skladbe, ki so bile prvotno mišljene le kot vaje za harmonijo in nujen učni pripomoček ob velikem pomanjkanju notnega materiala na glasbeni šoli, sedaj izvajajo internacionalno.«