Novice, članki in odmevi ...

MUZE VSEENO VZTRAJAJO V IDRIJI
Leto 2015/2016  |  10.02.2016  |  Videno: 361327  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst in foto: Saša Dragoš



Društvo Glasbene muze je minuli teden v Idriji izpeljalo tretje mednarodno tekmovanje mladih harmonikarjev v spomin na idrijskega vsestranskega glasbenika Ivana Rijavca. Dva tedna prej so v Rogaški Slatini v spomin nanj pripravili mednarodno pianistično tekmovanje, nekdaj doma v Idriji. Že precej prej so v Idriji zaradi premalo zanimanja potihnili klasični koncerni večeri.

Društvo Glasbene muze je ustanovila pianistka Maja Tajnšek in vanj povabila vse ljubitelje dobre glasbe, da bi Idrijo obogatili s kakovostno, predvsem klasično glasbo. S koncertnim ciklom Poletni utrip so bogatili poletne popoldneve in v ostalem delu leta večere, podoben koncertni cikel pa so začeli še v sosednjem Cerknem. Čeprav so bili koncerti, ki so jih izvajali bodisi sami bodisi z imenitnimi gosti, brezplačni, občinstvo zanje ni pokazalo zanimanja.

Glasbene muze niso prve, ki so se v Idriji opekle s tovrstno glasbo. V njej so se že zdavnaj na koncert ali dva letno skrčili Grajski večeri. Potihnil je koncertni cikel v organizaciji slovitega domačega flavtista Cveta Kobala in utegne se zgoditi, da bo edini preostali vztrajnež Boštjan Peternel zaradi skromnega obiska primoran ugasiti vsebinsko prestižni Tango Festival.
Idrijska in cerkljanska publika vztrajno zavračata kakovostno glasbo. “Kljub vsemu pa društvo vztraja,” pravi Maja Tajnšek. “Profesorica glasbe Polona Bončina vodi glasbene urice za predšolske otroke, saj so otroci prav v tej dobi najbolj dojemljivi za osnovne glasbene prvine, kot so ritem, sluh, pulz. Sicer pa več dejavnosti izvajamo izven Idrije, kjer smo bolje sprejeti. A tudi v Idriji še imamo nekaj načrtov.”

Društvo je v Idriji prirejalo številne tečaje, med drugim mojstrske mednarodne klavirske učne ure s slovitim profesorjem Arbom Valdmo, kjer je spodbudilo tudi pianistično tekmovanje v spomin na Ivana Rijavca. Pedagog, dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Idrija, skladatelj in zborovodja je stari oče Tajnškove. Za Idrijo je postoril toliko, da bi mu ta, tudi brez prizadevanj vnukinje in somišljenikov, morala posvetiti več pozornosti.

V spodnjeidrijskem Kendovem dvorcu so pripravili tri odlično obiskana tekmovanja, nakar so se morali preseliti v Rogaško Slatino. V kristalni dvorani Grand hotela je bilo pred tremi tedni peto spominsko tekmovanje; obvezna je izvedba ene Rijavčeve skladbe v mlajših oziroma dveh v starejših kategorijah. Med 48 pianisti iz petih držav je bil najprepričljivejši češki Ukrajinec Oleksiu Gerych.

Radi bi se vrnili v Idrijo, a za izvedbo tekmovanja v njej ne najdejo možnosti. “V Rogaški Slatini so udeleženci zelo zadovoljni. Najpomembneje pa se mi zdi, da so doslej Rijavčeve skladbe izvajali pianisti iz 14 evropskih držav. To je ogromno, saj je klavirske skladbe pisal le kot vajo za harmonijo in učni pripomoček zaradi takratnega pomanjkanju notnega materiala, “ je vseeno zadovoljna Tajnškova.

Medtem so muze z založbo Bogataj Rijavčeve skladbe natisnile v notni zvezek in iz predalov potegnile še njegova dela za harmoniko. Tretje tekmovanje s tem glasbilom pa je bilo minuli teden vendarle v Idriji. Priznanje za najobetavnejšo harmonikašico je na Škofije odnesla Tadeja Udovič Kovačič, diplomo za najprepričljiveje izvedeni Rijavčevi skladbi pa mlada harmonikaša iz Labina v Istri, od koder je prišlo v Idrijo tudi največ tekmovalcev in spremljevalcev.

“Čeprav je bilo letos tekmovalcev malo, so pokazali odlično znanje. Zato se veselim prihodnjih tekmovanj. Upam, da nam bo v spomin na Rijavca uspelo dodati še zborovsko tekmovanje, saj je bilo prav zborovsko petje njegova najpomembnejša glasbena muza,” še pravi Tajnškova.