Novice, članki in odmevi ...

S KLAVIRJEM NA LADJO ZA KRIŽARJENJE
Leto 2015/2016  |  07.04.2016  |  Videno: 361298  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper 


“Glasba mi pomeni vse, ker je to edina stvar, ki jo nekako znam delati. Z njo izražam svoja čustva in igranje klavirja me vedno potolaži,” pojasnjuje Taša Šinkovec. Svoj mladostni pianistični lik vsa leta razvija ob mentorstvu profesorice Aleksander Češnjevar Glavina. “Je zelo inteligentna. Ker sem zelo sramežljiva in imam veliko treme pred nastopi, me vedno zna pomiriti. Naučila me je vsega, kar znam. Večkrat si je vzela časa zame tudi izven šolskih obveznosti in resnično jo imam zelo rada,” Taša opisuje učiteljico klavirja in tudi edino vzornico.

Nekaj novih in drugačnih izkušenj sta ji sicer v času odsotnosti Češnjevarjeve ponudila  Ana Žunič in Bojan Glavina. “Mladostna, vesela, vedno nasmejana Žuničeva me je na lekcijah naučila predvsem večje sproščenosti, Glavina pa je veliko pozornosti posvečal uživanju v sami glasbi,” še pripoveduje Taša, ki skromno predstavi tudi svoje dosedanje uspehe na tekmovanjih. Sodelovala je na 12 klavirskih tekmovanjih na Vrhniki, v Radljah ob Dravi, Idriji, Trstu, Gradežu ... Med vsemi je najbolj ponosna na osvojeno absolutno 1. mesto na Koroškem mednarodnem tekmovanju v Radljah ob Dravi leta 2011 ter na doseženih 96 točk in zlato plaketo na letošnjem regijskem ter 5. mesto in srebrno plaketo na državnem tekmovanju.

Ker je bil pianino na njenem domu v Luciji preveč moteč za sosede, ga sedaj nadomešča električni klavir Yamaha, na katerem se mlada glasbenica včasih preizkuša tudi v komponiranju, a svojih mladostnih snovanj še ne razkazuje drugim. Lepoto in draž klasične glasbe je odkrila šele pred kratkim, saj se je pred tem veliko raje predajala rocku in jazzu, njeno najljubše glasbilo pa je še danes saksofon. “Poslušam glasbo, ki mi je preprosto všeč, torej veliko različnih izvajalcev. Zelo me navdušuje tudi Maksim Mrvica. Samo Justina Bieberja pa res ne prenesem,” priznava. Med mojstri klavirske literature sta ji najbolj pri srcu Chopin in Rahmaninov, najljubša skladba pa ji je Chopinova Etuda op. 25 št. 11 v a-molu. Ker njen električni klavir ni najbolj primeren za poglabljanje tovrstnih del, vadi tudi v koprski in piranski glasbeni šoli.

Danes dijakinja 1. letnika Umetniške gimnazije Koper je ob zaključku nižje glasbene šole za izjemne dosežke (več kot 100 nastopov, 12 tekmovanj, nastopi na slovenskih klavirskih dnevih EPTA ter igranje v klavirskem duu z Reo Štrukelj Pahović) prejela zlati violinski ključ, najvišje priznanje GŠ Koper in njenih podružnic v Piranu in Izoli.

Veliko časa mlada pianistka namenja tudi potovanjem in na enem je tudi odkrila svoj morebitni poklic v prihodnosti: “Seveda razmišljam, da bi se vpisala na glasbeno akademijo, da bi v življenju delala nekje, kjer bi me tako in drugače spremljala glasba. Imam pa tudi svoje sanje. Rada bi namreč na ladjah za križarjenje igrala v odprtem baru. To bi mi res predstavljalo največji izziv, saj bi hkrati lahko igrala klavir in odkrivala svet.”