Novice, članki in odmevi ...

ČESTITKE TUDI NAŠIM OBČANKAM!
Leto 2015/2016  |  18.04.2016  |  Videno: 361314  |  A+ | a-
Solni cvet, april 2016
Tekst in foto: Glasbena šola Koper - podružnica Piran



Letošnje državno tekmovanje je potekalo v disciplinah: klavir, flavta, kljunasta flavta, oboa,
saksofon, klarinet, fagot, petje, diatonična harmonika, komorne skupine s trobili in komorne skupine jazz. Našo Občino pa so zastopale tri učenke glasbene šole in sicer vse tri v disciplini klavir: Taša Šinkovec, Nina Rupnik (pri obeh je bila mentorica prof. Aleksandra Češnjevar Glavina) in Katarina Peroša (mentor prof. Denys Masliuk). Poleg naštetih treh je v kategoriji začetnikov, ki se odvija le na regijski ravni, igrala tudi Dariya Kotova, učenka GŠ Piran iz razreda prof. Ane Žunič, ki je prejela srebrno priznanje.

To izredno zahtevno tekmovanje mladih glasbenikov (vsak instrument/disciplina pride na vrsto komaj vsako tretje leto) ima za cilj odkrivanje in spodbujanje zelo nadarjenih učencev, njihovo usmerjanje v nadaljnje glasbeno ali baletno izobraževanje, motiviranje za nadaljnje delo, pridobivanje strokovnih kritik od mednarodno priznanih pedagogov – strokovne žirije. Zato slednjo sestavljajo že priznana imena klavirskih pedagogov oz. pianistov na mednarodni ravni. Ocenjevanje je tajno in neodvisno od drugih članov. Člani žirije ocenjujejo tekmovalce s točkami od 50 do 100.

Klavir se v Sloveniji v šestdesetih glasbenih šolah uči približno 6.000 učencev. Približno dvesto najboljših učencev klavirja, ki s svojim znanjem presegajo šolski učni načrt, se jih je letos prijavilo na regijska tekmovanja Ljubljane, Štajerske in Pomurja, Gorenjske, Dolenjske, Celjskega in Koroškega, ki je potekalo v času od 1. 2. do 6. 2. 2016., na katerih je bilo od 100 možnih točk potrebno doseči najmanj 90, da bi se uvrstili na sklepno tekmovanje. To je uspelo 111 tekmovalcem, ki so se pomerili na državnem tekmovanju v Novi Gorici med 1. in 15. marcem. Med njimi je bilo 25 Primorcev, med temi pa tudi tri piranske pianistke, ki so se v tej izredno močni konkurenci izvrstno odrezale in se po ocenah zahtevne in stroge strokovne žirije uvrstile v sam vrh.

To so njihovi končni rezultati na državnem tekmovanju:
Nina Rupnik kat. 1. B (do 13 let):  zlata plaketa, 97,00 točk in 3. mesto med 24-timi
Katarina Peroša kat. 1. C (do 15 let): srebrna plaketa, 93,33 točk in 7. mesto med 19-timi
Taša Šinkovec kat. 2. A (do 17 let): srebrna plaketa, 93,00 točk in 5. mesto med 15-timi

Tekmovanja se lahko udeležijo mladi glasbeniki, ki se izobražujejo v eni izmed slovenskih
glasbenih šol, oz. tisti slovenski državljani, ki se šolajo v tujini ali si znanje pridobivajo kako drugače. Propozicije državnega tekmovanja določajo časovne omejitve, obvezne skladbe in ostale pogoje izvedbe programa: tekmovalci vseh kategorij morajo izvesti celoten program na pamet, izvajajo se lahko le originalne skladbe za klavir. Žirija na državnem prvenstvu je imela zelo visok kriterij ocenjevanja, in sicer so ocenjevali tehnično pripravljenost in muzikalnost tekmovalca, čustveno doživetost in zrelost v izvedbi, tehtnost izbranega programa, korektnost izvedbe notnega zapisa, (ali plesa v disciplini balet) in celotni vtis izvedbe, ki ga tekmovalec pusti na odru. Zaradi visokih kriterijev pri izbiri tekmovalnega programa in zaradi visokih parametrov ocenjevanja najboljših med najboljšimi se za tovrstno tekmovanje izbrani,  nadpovprečno sposobni učenci pripravljajo več mesecev. S programom, ki ga sestavlja del določenih skladb in del svobodno izbranih skladb, ki jih otroci študirajo skozi nekaj mesecev z vsakodnevno večurno vajo – klestijo svoje izvedbe in urijo svoje nastope na več pripravljalnih nastopih. To predstavlja izredno psihofizično obremenitev, ki so ji kos redki  mladostniki. Vse svoje nastope in vaje morajo usklajevati z obveznostmi in nalogami v osnovni in srednji šoli. Zato je že udeležba na tovrstnem tekmovanju velik uspeh.

Od približno 6.000 učencev, ki se učijo klavir v glasbenih šolah v Sloveniji je le 111 uspelo prek kvalifikacij prodreti na državno tekmovanje. Med njimi so bile tudi tri naše občanke, vse tri v disciplini klavir: Nina Rupnik, Katarina Peroša in Taša Šinkovec.

Med najboljšimi, tudi na državnem tekmovanju, je bila Nina Rupnik, doma iz Svetega Petra,  učenka 6. razreda glasbene šole v Piranu. S prepričljivim virtuozno muzikalnim igranjem na klavirju je osvojila zlato plaketo s 97 točkami in tako osvojila visoko 3. nagrado. Med skladbami, ki je zaigrala je bil tudi Nocturno Bojana Glavine, njenega prvega učitelja klavirja, za katerega je prejela tudi posebno nagrado za izvedbo skladbe slovenskega skladatelja.
Za nagrado je dobila snemanje CD-ja v studiu »Piano room« na Golniku. Prav tako je snemala za Radio Koper za oddajo mladi glasbeni talenti. Nina Rupnik je že izkušena mlada pianistka, po besedah letošnje žirije: »Izredno muzikalna pianistka, ki jo krasi notranji mir in globina, ter zrelost pri interpretiranju glasbe.« Nina ima za sabo v šestih letih šolanja okrog 60 nastopov in kar 12 tekmovanj na regijski, državni in mednarodni ravni ter krasen nabor desetih zlatih in dveh srebrnih odličij.

Katarina Peroša, doma iz Portoroža, je prav tako izkušena tekmovalka, ki je svojo glasbeno
pot pričela v piranski glasbeni šoli (razred učiteljic Piroške Sič Birsa, Aleksandre Češnjevar Glavina, Valentine Češnjevar), sedaj pa jo nadaljuje v Kopru (razred Denys Masliuk).
Katarina se uči tudi igranja na harmoniko in do sedaj je v disciplinah: klavir, klavirski duo,
harmonika, izredno uspešno sodelovala na številnih tekmovanjih v Sloveniji, na Hrvaškem
in v Italiji. Njenih kar 19 tekmovanj (od tega 10 zlatih nagrad) in okrog 120 nastopov predstavlja svojevrsten rekord za obdobje osemletnega nižješolskega šolanja v glasbenih šolah. Na letošnjem regijskem tekmovanju pianistov je bila prvouvrščena.
Katarina bo svojo glasbeno in življenjsko pot (skupaj s sestro Julijano) nadaljevala na
Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani; to je na srednji šoli, na kateri sta obe sestri v številčni konkurenci v marcu uspešno opravili zahtevne sprejemne izpite.

Petnajstletna Taša Šinkovec, doma iz Lucije, je dijakinja 1. letnika Umetniške gimnazije v  Kopru, kjer se v klavirski igri že 9. leto izpopolnjuje pod mentorstvom prof. Aleksandre Češnjevar Glavina. Je prav tako izkušena tekmovalka na številnih mednarodnih tekmovanjih, letošnja uvrstitev na 1. mesto na regijskem tekmovanju pa jo je prvič peljala na državno tekmovanje.
Taša ima za seboj že čez sto nastopov doma in v tujini, v klavirskem duu in v triu ob klarinetu
in violini. Strokovne žirije redno prepriča s svojo emotivno globoko posvečenostjo v interpretaciji. Za svoje visoke dosežke med glasbenim šolanjem je v prejšnjem letu prejela najvišje priznanje glasbene šole Koper – zlati violinski ključ.

Primorski zlati pianisti

Od 111 pianistov iz vse Slovenije je bilo 25 Primorcev. Najvišje uvrščeni zlati Primorci: največ točk (99) izmed Primorcev in prvo nagrado v kategoriji 1. C je prejel Vid Ibic, učenec GŠ Koper iz razreda prof. Selme Chicco Hajdin, drugo mesto v kategoriji 1. B je zasedla Nastasja Češnjevar Ušumovič iz Kopra pod mentorstvom prof. Valentine Češnjevar in v isti kategoriji tudi Nina Rupnik iz Pirana v razredu prof. Aleksandre Češnjevar Glavina in zlata je bila tudi drugonagrajena Lara Gorše iz Ajdovščine (prof. Sijavuš Gadžijev) v kategoriji 2. A.

Predsednik organizacijskega odbora, prof. Edvard Popit, tudi predsednik Zveze primorskih glasbenih šol in ravnatelj GŠ Postojna, je na sklepnem nastopu nagrajencev ZPGŠ povedal: »Tekmovanje nam je vzelo veliko energije, hkrati pa nam vrnilo polno zadovoljstva in strokovnega napredka, saj smo imeli priložnost spremljati res tisto, kar je v stroki najboljšega in najlepšega.«