Novice, članki in odmevi ...

NEPRECENLJIVO GLASBENO DOŽIVETJE
Leto 2015/2016  |  28.04.2016  |  Videno: 361170  |  A+ | a-
Istra
Tekst in foto: Alenka Zupan


Ob obisku Tajske me je ˝naključna˝ pot pripeljala tudi do NAT Studia v Bangkoku. Sprva nisem vedela, kakšno globoko odkritje me čaka. Postopoma pa so se tančice odstirale in kmalu sem ugotovila, da mi je bilo namenjeno spoznati privatno pianistično šolo, ki ni le šola temveč veliko več. Sprva je gola stavba, v kateri so neprestano odmevali pianistični zvoki,  kmalu razkrila svojo globljo plat.

Kot že sami vemo, šolo delajo ljudje, mi, posamezniki, ki jo oblikujemo-soustvarjamo v to, kar se kaže navzven in odraža v okolici. Spoznati družino, ki je svoje sanje uresničila s tretjo generacijo pianistov v Bangkoku v prestolnici Tajske ter jo sedaj prenaša na četrto generacijo, je bilo zame dragoceno odkritje. Celotna družina diha in čuti s šolo od jutra do večera. Družinska šola s 100 pianisti, med katerimi ima najmlajši učenec komaj 3 leta, najstarejši pa 50 let. Veliko bivših učencev je študij klavirja nadaljevalo na glasbenih univerzah in sedaj tudi sami poučujejo klavir. Šola je specializirana tudi za delo z avtističnimi otroki, kar se v zadnjem času kaže kot vedno večja potreba.

Z velikim spoštovanjem do poslanstva, ki ga imajo vsi učitelji, ki v šoli poučujejo, delujejo v tesnem medosebnem sožitju tako znotraj šole kot s starši in okolico. Svoj namen uresničujejo s prenašanjem pianističnega znanja, srčnega občutka za zvok, s koncertiranjem ter ustvarjanjem čudovite glasbe. Edinstvena pianistična šola v Bangkoku z 8,5 milijona prebivalci s svojim delovanjem plemeniti glasbeno in kulturno življenje na Tajskem.

Seveda so pogoji na Tajskem čisto drugačni kot pri nas, v Evropi. Zato je njihov projekt: obisk Evrope vsaki dve leti z izbranimi, vendar ne nujno najboljšimi, učenci neprecenljivo doživetje. Mladi pianisti s potovanjem v Evropo odkrijejo nov svet, prepleten s popolnoma drugačno kulturo, naravo, zrakom, zvoki…, ki jih še nikoli v življenju niso doživeli. Poleg novih doživetij pa se na potovanju v celoti poglobijo in svoj čas posvetijo poustvarjalnemu delu s koncertno turnejo s tremi do štirimi koncerti v različnih mestih po Italiji. Letos so v času od 5. do 10. aprila 2016 prvič obiskali tudi Slovenijo in si ogledali Koper, Izolo, Piran, Postojno, Bled ter Ljubljano. Z izletov so se vračali v Koper vidno navdušeni nad naravo, čistočo in mirom.
 

V četrtek, 7. aprila 2016, smo na Glasbeni šoli Koper imeli priložnost prisluhniti 13. mladim nadarjenim pianistom NAT Studia iz Bangkoka, starim od 8 do 16 let. V uvodnih besedah je gospa Sugar Yontararak povedala, da so navdušeni nad pogoji, ki jih nudi naša šola, hvaležni nad gostoljubjem in dodala, da bi kar ostali pri nas, če bi le imeli možnost. Mladi pianisti so nas s svojo prisrčnostjo in urejenostjo, z globoko predanostjo, zrelostjo in razumevanjem glasbene igre očarali. Njihovo čutno igranje je izražalo izredno ljubezen do glasbe, se v prepletajočih zvokih dotaknilo naših src in nas obogatilo. Prijetno presenečeni smo z bučnim aplavzom izrazili navdušenje ter nagradili mlade tajske pianiste za njihovo doživeto poustvarjanje.

Spoznali smo, da so naši učenci deležni izjemnih pogojev, ki jih nimajo vsi otroci po svetu. Vendar pa je poleg dobrih pogojev za ustvarjanje glasbe potrebna posameznikova srčna predanost, poglabljanje in globoko doživljanje glasbe. Tajski obisk na naši šoli je bil nedvomno dragocena obogatitev in čudovito, nepozabno doživetje tako zanje kot za nas.