Novice, članki in odmevi ...

NAPOVED OBETAVNE PRIHODNOSTI
Leto 2015/2016  |  25.05.2016  |  Videno: 361297  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: FPA Primožič


 

Tako so še zadnjič pred poletnim oddihom pod vodstvom Štefana Švaglja na oder koncertne dvorane sv. Frančiška najprej stopili člani Godalnega orkestra Glasbene šole Koper, ki ga danes sestavljajo učenci godal nižje stopnje osnovnega glasbenega izobraževanja vseh treh šol. Svoje korenine je orkester pognal pred mnogimi leti in prvič nastopil na javnem nastopu 10. maja 1955, ki je pod taktirko skladatelja Vladimirja Lovca združeval 18 učencev godal celotne osnovne stopnje. Zaradi posodobitve učnih načrtov v glasbenem šolstvu pa godalni orkester zadnja leta v svoje vrste vključuje mlajše učence. Zato je bil tudi program, ki so ga pripravili za zaključek šolskega leta temu primerno lahkotnejši, vendar še vedno zvest okolju iz katerega izvira, saj so v svoj repertoar vključili tudi zimzeleno Kumarjevo priredbo istrske ljudske Dajte, dajte.

Po simpatičnem nastopu svojih mlajših vrstnikov so na oder stopili glasbeniki Simfoničnega orkestra »Vladimir Lovec« in dirigent Igor Coretti Kuret. Orkester obiskujejo  učenci višje stopnje osnovnega glasbenega izobraževanja, dijaki umetniške gimnazije in ne nazadnje tudi njihovi učitelji. Orkester je bil v simfonični zasedbi projektno prvič ustanovljen leta 2004, leto pozneje se je preimenoval v Komorni orkester Glasbene šole Koper in umetniške gimnazije »Vladimir Lovec«, od 2013 dalje pa orkester deluje v stalni simfonični zasedbi pod zvenečim imenom Simfonični orkester »Vladimir Lovec«.

Za seboj ima že številne uspešne nastope v okviru regijskih in državnih srečanj, revij, mednarodnih sodelovanj ter koncertov doma in v tujini. Mladim glasbenikom ponuja neprecenljivo priložnost, da v vlogi izvajalcev podrobneje spoznajo svetovno simfonično glasbo. Tokrat so po uvodnem Bachovem kontrapunktu iz cikla Umetnost fuge v repertoar vključili dve deli iz italijanske operne literature in navdušili z Verdijevo koračnico iz Aide in uverturo iz Bellinijeve opere Norma.

Presenetili pa so s 1. stavkom Przybylskijevega Klasičnega koncerta za harmoniko in orkester, kjer se jim je na odru pridružila izjemna mlada glasbenica Teja Udovič Kovačič, sicer dijakinja 2. letnika Umetniške gimnazije Koper in Konservatorija za glasbo in balet Maribor v razredu profesorja Slavka Magdića. Njen suveren in muzikalno zrel nastop s harmoniko niti ne preseneča, če upoštevamo dejstvo, da je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih s klavirjem in harmoniko v preteklosti  osvojila številna absolutna prva mesta ter hkrati prejela veliko posebnih nagrad, zadnja leta pa si nabira izkušenj tudi kot solistka z orkestri, kot so  simfonični orkester Slovenske filharmonije, Obalni komorni orkester ter simfonični orkester Nova Filharmonija.

Orkester je koncert zaključil z veličastno koračnico iz simfoničnega cikla Edwarda Elgarja Pomp and circumstance. Med bučnim aplavzom navdušenega občinstva so mladi glasbeniki, nekoliko izčrpani zaradi napornih intenzivnih vaj, nasmejani in ponosni zapustili oder. Nasmejani in ponosni pa so bili tudi obrazi njihovih staršev, učiteljev in vodstev obeh šol, ki z veliko truda, požrtvovalnosti in sodelovanja omogočajo tovrstne glasbene dogodke na Obali.