Novice, članki in odmevi ...

MED KLAVIRJEM IN ROBOTI
Leto 2015/2016  |  26.05.2016  |  Videno: 361196  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Taja Košir Popovič




S hudomušno radoživostjo Vid Ibic ohranja otroško dušo, z zrelo, poglobljeno igro - tudi najtežjih partitur - pa hiti v svet odraslih. Do danes je samo z glasbenih tekmovanj prinesel že 15 nagrad. Nekaj se jih je nabralo tudi z drugih področij, predvsem iz matematike in fizike. Te je letos okronala 3. nagrada s svetovnega prvenstva v robotiki First Lego Ligue na španskem otoku Tenerife, kjer je že tretjič zapored zastopal Slovenijo v ekipi Robosončki Osnovne šole Koper.

Izjemno nadarjen in bister mladenič nosi glasbo v genih. Z njo že nekaj rodov živi vsa družina. Klavir se je začel učiti na Glasbeni šoli Koper, kjer je pod tenkočutnim vodstvom prof. Valentine Češnjevar kmalu postal uspešen. Prvi pomembnejši uspeh je dosegel v Italiji, na mednarodnem tekmovanju v Legnagu. Sledile so še druge zmage, največ pa mu pomeni tista izpred treh let, ko je na regijskem tekmovanju prejel “magično stotico”: “Teh 100 točk bo za vedno ostalo v meni, saj se mi zdi, da pomenijo prehod od mojih otroških dosežkov do tistih, ki sodijo že v mladostniško dobo.”

Danes so mu tekmovanja postala način življenja, zlasti odkar si pod mentorstvom prof. Selme Chicco Hajdin, ene najuspešnejših koprskih glasbenih pedagogov, zastavlja vse bolj ambiciozne cilje. Da je ta način življenja naporen, ga ne moti, saj nagrade poplačajo ves trud. Sicer pa priprave popestri tudi s tekom in telovadbo za splošno fizično kondicijo ter z vajami za sproščanje. Zato se treme ne boji, čeprav jo ima pred vsakim nastopom, a meni, da mu prinaša boljšo zbranost. Ko pa izlije svoja čustva v klavir, ga povsem mine.

S čustvi ne skopari, ko igra. Doda jih vsaki skladbi, čeprav mora najprej poiskati tisto, kar skladba skriva v sebi. Tudi profesorica mu pri tem pusti dovolj svobode. V vsaki skladbi vidi novo zgodbo pa tudi nov korak naprej, zato rad izbira vse težje, vse bolj “odrasle” skladbe. To mu pomeni največji izziv, tudi zato, da lahko tekmuje s starejšo sestro. Od osnovnošolskih tekmovanj pa ima Vid najraje tista iz fizike, ki zahtevajo eksperimentiranje na mestu samem. Tam mora biti hiter in iznajdljiv, da vse, od načrta do končnega rezultata, izdela sam. In kdo ve, če ni prav iz glasbenega sveta prinesel smisel za improvizacijo...

Rad posluša in analizira različne izvedbe skladb, ki jih igra, a v prostem času glasbe raje ne posluša. Sploh pa ga moti glasba kot zvočna kulisa. S prijatelji se druži pri nogometu, včasih tudi pogleda z njimi kakšno tekmo ali film ... Tudi sam se je že preizkusil kot video režiser. Posnel je že nekaj filmčkov, tri je celo objavil na Youtubu...

Kaj pa dekleta? “Ja, to pa je bolj suha tema, pri meni,” se zasmeji. “Se sicer družim z nekaj dekleti, a še ne načrtujem, da bi imel punco.”

Želi si postati dirigent, a ima za zdaj le en, kratkoročni cilj: vpis na koprsko gimnazijo z vzporednim glasbenim izobraževanjem. Potem bo pa videl, kako in kaj. Morda se bo celo povezal s kakšnim pametnim delodajalcem, ki si bo želel za sodelavca mladega talenta v robotiki.