Novice, članki in odmevi ...

POGLOBLJANJE ZAHTEVNEGA SOLISTIČNEGA REPERTOARJA
Leto 2015/2016  |  31.08.2016  |  Videno: 361346  |  A+ | a-
Istra
Tekst: SC


Poletna akademija, v organizaciji Samoupravne italijanske skupnosti iz Izole, ter soorganizaciji Glasbene šole Koper in podjetja Akademija Izola, je namenjena mladim nadarjenim glasbenikom, ki želijo izpopolniti svoje znanje pri solističnem igranju klavirja, violončela, komornem muziciranju v različnih kombinacijah obeh instrumentov ter  pridobiti vsestranske dragocene izkušnje za morebitno bodočo profesionalno pot v svetu glasbe. Z veseljem opažamo, da iz leta v leto zanimanje za tovrstno izobraževanje med mladimi raste.

Letos je aktivno sodelovalo kar šestnajst nadarjenih glasbenikov iz različnih krajev Slovenije in Hrvaške, med njimi je veliko nagrajencev ter zmagovalcev glasbenih tekmovanj.

Poudarek je bil tudi tokrat na izdelovanju in poglabljanju zahtevnega solističnega repertoarja kakor tudi na spoznavanju osnovnih pravil in veščin komorne igre, ob konstruktivnem sodelovanju in prilagajanju drug drugemu, pri čemer so se izkazali tudi najmlajši. Namen akademije je, poleg promocije klasične glasbe in mladih talentov, razširiti pogled v estetiko klasičnega glasbenega repertoarja vseh stilnih obdobij ob spoznavanju novih, najsodobnejših veščin pri učenju instrumenta, iskanju novih izraznih sredstev pri podajanju glasbene umetnosti ter prilagajanju zahtevam in ritmu sodobne družbe. Kljub sproščenemu poletnemu vzdušju je delo potekalo na visoki ravni.

Pouk je bil organiziran vsakodnevno, po vzoru mednarodnih t. i. masterclassov, kjer so udeleženci pospešeno napredovali na intenzivnih individualnih lekcijah ter skupinskih delavnicah. Organizirana so bila tudi praktična, teoretična in znanstvena predavanja; naj omenimo nekaj obravnavanih tem: ˝Vpliv glasbe na miselni proces posameznika, O tremi pred nastopom, Drža telesa in hrbtenice med igranjem instrumenta, Vpliv zgodovine na evolucijo glasbenih elementov, Vaje za koncentracijo in spomin˝, itn. Izvrsten rezultat devetdnevnega zagnanega dela je bilo slišati na dveh polno obiskanih zaključnih koncertih.

Solistično je nastopil prav vsak udeleženec akademije, večina se je predstavila tudi v komornih zasedbah. Polovica mladih umetnikov je nastopila 16. julija v Manziolijevi palači v Izoli, ostali pa ob sklenitvi poletne akademije 17. julija v Mediadomu Pyrhani v Piranu. Kot že tradicionalno je za pester zaključek obeh koncertov poskrbela že znana skupina violončelistov, /SAMURAI, ki je pred petimi leti nastala ravno ob tej priložnosti. Ne nazadnje velja izpostaviti izjemno virtuozen nastop prof. Antonija Hajdina, ob spremljavi soproge, Selme Chicco Hajdin, ki je izvedel najzahtevnejšo znamenito Tartinije violinsko sonato ˝Vražji trilček˝in Kreislerjevo kadenco, v lastni priredbi za violončelo in klavir. Verjamemo, da bosta intenziteta in barvitost svežih izkušenj na poletni akademiji še naprej zvenela v ušesih in srcih mladih glasbenikov ter pustila pečat motivacije za nadaljnje delo.