Novice, članki in odmevi ...

TRADIOCIONALNA POLETNA ŠOLA GODAL gODALKO PRAZNUJE 10. ROJSTNI DAN
Leto 2015/2016  |  31.08.2016  |  Videno: 362139  |  A+ | a-
Tekst in foto: Tim Poletne šole godal Godalko


Pred 10. leti so Sonja Horvat, Tinkara Marinac in Amanda Vidic izvedle prvo Poletno šolo godal Godalko z željo, da vsem otrokom, ne glede na njihovo glasbeno predznanje, omogočijo skupno muziciranje. Godalko, kjer hkrati sodelujejo otroci, ki prvič povlečejo lok po strunah in mladostniki, ki so uspešni na državnih in mednarodnih tekmovanjih, je unikaten znotraj slovenskega glasbenega prostora. Skozi leta izkušenj, sodelovanj z različnimi mojstri in povratnimi informacijami udeležencev se je Godalko razvijal in nadgrajeval v poletno šolo, kamor se otroci vsako leto radi vračajo. Glas letošnjega Godalka bo zagotovo segel v deveto vas, saj so pozitivni odzivi prišli prav z vseh strani.

Začetek novega šolskega leta ni vedno enostaven. Posloviti se od brezskrbnega poletja in znova začeti z rednimi vajami instrumenta je za posameznike velik izziv. Za otroke in mladostnike, ki so se v času od 22. do 27. 8. 2016 udeležili Godalka na Osnovni šoli Koper pa je to prava mala malica. Skozi teden intenzivnih vaj so se vsi udeleženci dobro pripravili na začetek novega šolskega leta. Letošnjega Godalka se je udeležilo 37 otrok in mladostnikov v starosti od 4 do 18 let. Glede na glasbeno predznanje in instrument so bili razdeljeni v šest skupin, ki jih je vodil mednarodni tim profesoric iz Slovenije, Avstrije in Italije.

Prvi koraki s profesorico Cristino Verita

Najmlajši otroci od 4 do 6 let so po metodi zgodnjega poučevanja otrok skozi igro in domišljijo spoznavali prve veščine igranja violine. Individualno in skupinsko igranje violine so v tednu dni nadgradili s prvo izkušnjo igranja v velikem godalnem orkestru in nastopom pred publiko. Nasmejani obrazi otrok in ponosnih staršev so dobra popotnica za njihovo nadaljnje glasbeno popotovanje.     

Nadaljevalni koraki z Apolonijo Vidic in s profesoricami Sonjo Horvat, Ino Lorber ter Amando Vidic
Otroci in mladostniki so bili razdeljeni v 4 skupine. Skozi skupinske vaje so imeli možnost soustvarjati s sovrstniki iz različnih glasbenih šol znotraj in zunaj Slovenije. Medsebojno poslušanje in opazovanje je bila velika spodbuda za intenzivnejše vaje in hitrejši napredek vseh udeležencev.

Mojstrski koraki za nadarjene violiniste z mag. Boženo Angelovo

9 nagrajencev državnih in mednarodnih tekmovanjih v starosti med 11 in 18 let so imeli možnost nadgraditi svoje znanje na individualnih urah in se preizkusiti v skupni komorni igri. Prav ti mladostniki so bili velik vzor in motivacija ostalim udeležencem Godalka.