Novice, članki in odmevi ...

KO PADEŠ 'NOT', TI NAPAKE NISO VEČ POMEMBNE
Leto 2016/2017  |  17.11.2016  |  Videno: 360954  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper


Daša Sedmak je že kot čisto majhna deklica rada raziskovala zvočni svet domačega klavirja, na katerega je sicer tedaj igral še njen starejši brat. Ob vpisu v Glasbeno šolo Koper je tako brez vsakršnih pomislekov izbrala inštrument, ki ji je po osmih letih učenja v razredu profesorice Nuše Gregorič še vedno enako zanimiv. "S klavirjem lahko nadomestiš veliko inštrumentov in ponuja ti veliko harmonij," pripoveduje mlada pianistka.

Tako kot številnim primorskim glasbenikom so tudi Daši tekmovanja poseben izziv, saj jo motivirajo za temeljitejšo vadbo. A večje zadoščenje kot sami rezultati ji prinese občutek dobre in vživete igre na odru. "Pomembne je, da mi je, ko igram, lepo. Da se prepustim glasbi, da preprosto padem 'not' in me pri tem ne zmotijo ne morebitne napake ne poslušalci," dodaja Daša. Svoje mladostne pianistične vrline pa je doslej štirikrat na ogled (in v posluh) postavila na treh regijskih (2012, 2013, 2016) in dveh državnih tekmovanjih (2013, 2016). Na letošnjem regijskem je v 1. b kategoriji osvojila zlato plaketo, ki ji je omogočila vstop na državno, kjer je prejela srebrno nagrado.

Bolj kot bleščice na raznih priznanjih pa pri Daši navdušujejo njena že kar precej zrela razmišljanja o odnosu do glasbe in do posameznih glasbenih del in skladateljev. Ob pripravi predstavitve ustvarjanja Johanna Sebastiana Bacha je tako odkrila, da je to genialen skladatelj, zato zdaj veliko raje izvaja njegove skladbe. O Mariju Kogoju Daša lahko pove marsikaj, tudi da je bil rojen z imenom Julij in da je "nujno njegove skladbe, v katerih je veliko tragičnega, celostno razumeti in doživeto izvajati, ker sicer nimajo smisla.'' Podobno poglobljeni sta tudi njeni predstavitvi Sonate št. 34 v e-molu Josepha Haydna in Dr. Gradus ad Parnassum Clauda Debussyja. Iskriva, duhovita, razgledana, vedoželjna, glasbeno, pa tudi likovno ustvarjalna in nadarjena mladenka se trenutno najraje spogleduje s klavirskimi mojstrovinami Frederica Chopina, že vsa leta pa je zelo naklonjena tudi komornemu muziciranju. Najprej ga je odkrivala v klavirskem duu, v šolskem letu 2014/15 pa se je z violinistko Niko Lucijo Frank in Janom Malejem povezala v trio Vivace, ki je letos spomladi kar nekaj skladb tudi posnel v studiu Hendrix Radia Koper.

Daša prepeva tudi v pevskem zboru in obiskuje balet v Glasbeni šoli Koper. Igra tenis in le 20 do 30 minut na dan preživi pred računalnikom. Čas veliko raje namenja branju knjig, predvsem fantazijskim in tistim, v katerih se veliko dogaja. "Najbrž sem prav zato tudi dobila očala," še pove prijetna mlada pianistka, ki kdaj pa kdaj prisluhne tudi Beatlom.