Novice, članki in odmevi ...

BOEM V RAVNOVESJU Z NARAVO
Leto 2016/2017  |  08.12.2016  |  Videno: 360769  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper

Samosvoj, vsesplošno radoveden, nepredvidljiv, zgovoren, topel in srčen je klarinetist Tilen Gerlica, dijak 3. letnika Umetniške gimnazije Koper v razredu profesorja Boruta Vatovca. Njegova mladost je prežeta s številnimi nenavadnimi prigodami in izvirnimi ustvarjalnimi trenutki. Starši mu pri odločitvah vedno puščajo proste roke in tako se je, po otroških pevskih in teatralno-plesnih nastopih ob glasbeni spremljavi kasetnika in igranju na priložnostne inštrumente v domači dnevni sobi, najprej rodila ljubezen do klavirja. Po enem letu šolanja pri profesorici Nini Volk ga je premamil zvok klarineta. “Toplina in muzikalna izraznost tega inštrumenta mi predstavljata naravo, ta pa mi nudi miselno ravnovesje”, dodaja Tilen.

V šestih letih učenja pri profesorju Tomažu Škamperletu je poglobil izkušnje na koncertnem odru in si priznal, da zelo rad nastopa pred širšim občinstvom. Individualnost, intelektualnost, kreativnost in dražljivost trenutnega navdiha predstavljajo kredo njegovega bivanja in komunikacije, posebne izzive mu postavljajo novi obrazi v nepoznanem okolju. Čeprav vse našteto ne sodi v okvir glasbenih tekmovanj, pa se zaveda, da so izkušnje, ki jih tam pridobiva, nepogrešljive pri poglabljanju igranja in literature. Svoj talent zato preverja tudi na tekmovanjih in osvaja različne nagrade, med katerimi najraje izpostavi zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Carlinu leta 2010. Najvišje število točk in najvišjo nagrado je Tilen osvojil tudi na letošnjem 19. regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske.

Z zavedanjem, da skupinska igra razširja obzorja poznavanja glasbenega repertoarja in nudi nove izkušnje in poznanstva, že vsa leta sodeluje tudi v orkestru. Zabaven in lep način deljenja glasbe pa mu predstavlja komorno muziciranje, še najraje igra v duetih.

Glasba je Tilnu velik navdih za interakcijo z ostalimi mediji umetnosti, v katere vstopa z odprtimi očmi in ušesi ter budnim opazovanjem okolja. Čeprav v svojih ambicijah ni rad predvidljiv in pričakovanjem ne daje posebne pozornosti, razkrije, da ima pomembne cilje tudi na področju modnega oblikovanja, da ga zanima San Francisco, in da bi najraje svojo kreativnost uresničeval v Franciji in na Japonskem. Dotlej pa ... ostajajo njegovi “sopotniki” Ennio Morricone, Bernard Herrmann, Moby, Florence and the Machine, La Femme, René Magritte, Emilio Vilalba, Rei Kawakubo, John Galliano ... in seveda poezija, s katero se je že preizkusil na enem od mednarodnih literarnih natečajev Mlada Vilenica:
 
“Zdaj pripadam naravi
narava pripada njemu
pusti me v trenutku med njenimi pojavi.
… Jaz in ti, naredi me pesem narave.mp3
da ostanem in odmevam …kje?
v mislih vesoljskih ljudi.”