Novice, članki in odmevi ...

FLAVTISTRA 2016 - 4. MEDNARODNO ZDRUŽEVANJE MLADIH FLAVTISTOV
Leto 2016/2017  |  28.12.2016  |  Videno: 361255  |  A+ | a-
Tekst in foto: Alenka Zupan, vodja projekta FlavtIstra 2016
 
Na festivalu je mednarodna komisija izvrstnih koncertantov in pedagogov, v sestavi Karla-Heinza Schütza - 1. flavtista Dunajskih filharmonikov, Mateja Grahka - 1. flavtista Slovenske filharmonije, Raphaela Leonea - dolgoletnega piccolista Dunajskih filharmonikov in Ane Domančić - profesorice flavte na Akademiji v Splitu, pisno podala svoja mnenja o nastopu mladih flavtistov ter s tem pripomogla k pozitivni povratni informaciji, brez ocenjevanja in tekmovalnega rivalstva, ki na razvoj občutjive otroške psihe lahko deluje tudi negativno. Prav vsi člani mednarodne žirije so bili nad kvaliteto in tehnično pripravljenostjo mladih flavtistov navdušeni.

V štirih kategorijah solistov starih od 10 do 24 let in kategoriji komornih skupin s flavto za najmlajše se je predstavilo 42 mladih flavtistov iz Slovenije, Italije, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Med njimi so nastopile tudi učenke Glasbene šole Koper. Pod mentorstom Olge Sosič se je predstavila Aida Šerifoski iz Pirana, pod mentorstvom Alenke Zupan pa učenke iz Kopra Ana Tara Praček, Katja Filipič in Maja Frančeškin ter dijakinji umetniške gimnazije Koper Alja Boštjančič in Maja Barbara Bizajl. Poleg aktivnih udeležencev je v Koper prišlo tudi lepo število flavtističnih navdušencev, ki so se udeležili delavnic in predavanj z navdihujočo vsebino izvrstnih strokovnjakov-predavateljev. Raphael Leone je predstavil čarobnost piccola, o zračnem stebru je spregovoril Karl-Heinz Schütz, kako na telo vpliva igranje flavte in ohranjanje pravilne drže pri igranju flavte Melita Gole Kordiš, o materialih in novostih pri izdelovanju flavt ter o rokovanju s flavto je navzoče podučil Rok Erjavec, »Strastno in igrivo vadenje - misija nemogoče« je predstavil Aleš Pogačnik, sodobne tehnike igranja flavte in beatbox Matej Grahek, Rozana Bažec pa je spregovorila kako preko odnosa do uspeha.
 

 Strokovna žirija od leve proti desni Karl-Heinz Schütz, Matej Grahek, Ana Domančić in Raphael Leone. 

 
Tri večere zaporedoma so na odru Glasbene šole Koper občinstvo navduševali vrhunski gostujoči koncertni mojstri flavtist Matej Grahek in pianistka Tatjana Jercog, flavtistka Ana Domančić, flavtist Karl-Heinz Schütz in pianistka Nena Rion, TriO v zasedbi Nikolina Kovač Juvan-flavta, Robert Petrič-rog in Lovorka Nemeš Dular-klavir, Ansambel flavtistk FlavtIstra v zasedbi: Jelena Pešić, Nina Rupnik, Erika Dujc, Tadeja Kozlovič, Lea Sirk in Alenka Zupan, ter na zaključnem koncertu pikolist Raphael Leone in pianistka Tatjana Jercog.
 
Enkratno doživetje, delitev izkušenj, nepozabni vtisi, nasmejani obrazi mladih flavtistov in več kot 200 obiskovalcev so zaznamovali 4. FlavtIstro 2016. S pomočjo homogenega in izkušenega tima je FlavtIstra pustila globok pečat v srcih vseh udeležencev in obiskovalcev.Projekt FlavtIstra, kjer sta muziciranje in igranje glavno vodilo, udejanja premike v setu glasbe in vnaša upanje med flavtiste. Tak pristop omogoča mladim svobodno glasbeno izražanje in njim lastno doživljanje glasbe.