Novice, članki in odmevi ...

IZJEMEN KONCERT MLADE SRBSKE VIOLINISTKE MONE VERONIKE BOGIĆ
Leto 2016/2017  |  30.12.2016  |  Videno: 360991  |  A+ | a-
Solni cvet, december 2016
Tekst: B. G.


V dvorani Tartinijeve hiše v Piranu smo imeli 8. decembra prav posebno priložnost slišati eno od trenutno najobetavnejših srbskih violinistk, dvanajstletno Mono Veroniko Bogič iz Beograda. Je učenka tamkajšnje Osnovne šole Cirila in Metoda in obiskuje tudi Glasbeno šolo K. Manojloviča v Zemunu, in sicer v razredu prof. Ane Ilijevske Bogič.

Sicer pa je njen oče Miodrag V. Bogič piranskim glasbenim krogom znan kot izredni violinist, ki je bil pred tremi leti povabljen tudi v strokovno žirijo Tartinijevega mednarodnega tekmovanja za violiniste in pianiste. Ob takratni priložnosti je na enem od zaključnih koncertov tudi zaigral na Tartinijevo violino.

Mona Veronika, zmagovalka in dobitnica najvišjih nagrad na prestižnih evropskih tekmovanjih, se je piranskemu občinstvu predstavila z izjemno zahtevnim koncertnim programom, ki je zaobjemal skladbe W. A. Mozarta, P. Locatellija/E. Ysayea, N. Paganinija, N. Milsteina in M. De Falle. Ob klavirski spremljavi prof. Biserke Marovič je navdušila z virtuozno in temperamentno igro ter sprožila ovacije prisotnih poslušalcev. Kot dodatek k programu je prisotne presenetila z izbiro Treh preludijev za violino in klavir piranskega skladatelja Bojana Glavine.

Mlada violinistka je na tokratni mini turneji po Sloveniji in Italiji gostovala še v Novi Gorici, Izoli in Trstu. Pri organizacijah teh koncertov so pomagali Kulturno društvo ARS MAGNA, Skupnost Italijanov G. Tartini Piran, Glas-bena šola Koper, Glasbena šola Nova Gorica in Glasbena matica Furlanija - Julijska krajina.