Novice, članki in odmevi ...

NEŽNA IN UMIRJENA, A ENERGIČNA IN AMBICIOZNA
Leto 2016/2017  |  09.02.2017  |  Videno: 361009  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Maksimiljana Ipavec

Poleg zlate plakete in tretje nagrade na državnem tekmovanju TEMSIG je Nina Rupnik osvojila še štiri prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih in kar pet posebnih nagrad za izvedbe posameznih del. Ob zaključku lanskega šolskega leta je prejela zlati violinski ključ, ki ga za izjemne dosežke podeljuje Glasbena šola Koper pod okriljem Zveze slovenskih glasbenih šol. Njena profesorica Aleksandra Češnjevar Glavina je ob tem zapisala: "Nina je uspešno pot učenja klavirja začela pri profesorju Bojanu Glavini, ki je takoj opazil njen talent: Dobil sem izredno muzikalno punčko, vse pazljivo posluša, in ko ji kaj zaigram, ponovi ne samo barvo zvoka in občutek, temveč še sama doda nek svoj, specifičen, zelo plastičen gib in tako frazo zaigra z res posebnim občutkom.' Prvi učitelj jo je tudi vpeljal v svet tekmovanj in Ninina posebnost na odru je bila ravno ta, da se je znala odlično zbrati, notranje umiriti in se po-topiti v glasbo ter publiki ponuditi svojo najboljšo izvedbo, kar je lastnost le redkih in bolj zrelih osebnosti."

Njeno otroško ambicijo, biti prva, je spremljal odločen in močen značaj, pa tudi disciplina, vsakdanje večurne vaje, veliko nastopov in odrekanj ter neprecenljiva spodbuda učitelja in staršev. In vse je obrodilo sadove. Poleg tekmovalnih ima Nina za sabo tudi nastope na klavirskih dnevih EPTE v Laškem in na zaključnem koncertu najboljših glasbenikov Primorske na Kostanjevici nad Novo Gorico. Njen posnetek je bil uvrščen tudi na ploščo "zlatih" nagrajencev lanskega državnega tekmovanja.

Z nežno naravo in umirjenostjo, združenima z energijo, in s strastjo, ko gre za interpretiranje glasbe, je Nina Rupnik pri svojih trinajstih letih dosegla izjemno zrelost, ki jo je zaznala tudi tekmovalna žirija in jo označila z besedami: "Izredno muzikalna pianistka, ki jo krasijo poseben notranji mir in globina ter zrelost pri interpretiranju glasbe.

O njeni volji, vztrajnosti in organiziranosti govori tudi dejstvo, da je sama izračunala, koliko ur je že presedela za klavirjem: najmanj 4000.

In kljub temu Nina še najde čas za druge hobije in celo tekmovanja: veseli jo tudi petje, druženje s prijatelji, risanje, branje, poslušanje pop glasbe (Bruno Mars, Justin Bieber) pa tudi opere in klasike (njeni najljubši skladatelji so Beethoven, Mozart in Bojan Glavina) ter igranje v komornih sestavih (v klavirskem duu z Nastasjo Češnjevar Ušumovič je prav prejšnji teden prejela še eno zlato plaketo in prvo nagrado na regijskem tekmovanju ter se tako uvrstila na državno, ki bo marca na Gorenjskem). A ne le glasbena, navdušujejo jo tudi tekmovanja iz zgodovine, matematike, a logike, biologije in slovenščine (za Cankarjevo t: priznanje). Zato bo zanjo najtežji trenutek, ko se bo o treba odločiti, v katero smer obrniti poklicno pot ...

Za zdaj upa, da ji bo, ko bo čas, uspelo priti na gimnazijo in hkrati obiskovati tudi umetniško gimnazijo, in da bo glasba tista ljubezen, ki jo bo, četudi ne poklicno, spremljala skozi vse življenje.