Novice, članki in odmevi ...

PRIMORCI USPEŠNI NA DRŽAVNI RAVNI
Leto 2016/2017  |  30.03.2017  |  Videno: 360917  |  A+ | a-
Primorske novice, 30. marec 2017
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
 
O njihovih uspehih priča 21 zlatih plaket, pet prvih nagrad, šest drugih in osem tretjih, kar pomeni, da se je kar 19 primorskih obetavnih glasbenikov uvrstilo med prve tri v državi in da jih je kar 21 prejelo več kot 94 od 100 možnih točk.
 
Te številke pa seveda še ne povedo vsega. Koliko nadarjenih, delavnih, zagnanih in tudi sicer izjemnih mladih glasbenikov premore Primorska, smo se lahko prepričali že na regijskem tekmovanju v prvih treh kategorijah, iz katerih se je na državno uvrstilo 81 tekmovalcev - to po besedah predsednika Zveze primorskih glasbenih šol, prof. Edvarda Popita, predstavlja 18 odstotkov vseh slovenskih tekmovalcev. In glede na to, da so tekmovali v sedmih regijah, je s primorskim deležem kar zadovoljen.
 
Na državnem tekmovanju, ki je letos potekalo na Gorenjskem, so se regijskim izbrancem pridružili še srednješolci in študentje glasbe v štirih različnih kategorijah. Primorci smo imeli predstavnike v petih disciplinah. 85 tekmovalcev (če odštejemo 13 članov, ki so sestavljali due) je poleg 21 zlatih prejelo še 34 srebrnih in 22 bronastih plaket ter kar pet posebnih priznanj. Med temi moramo najprej omeniti tolkalca Janija Lebana, nekdaj učenca Glasbene šole Sežana, danes pa študenta Visoke šole za glasbo na Dunaju, ki si je prvo nagrado prislužil z maksimalnimi 100 točkami. Kot najobetavnejša tekmovalca v najnižji kategoriji sta posebno priznanje prejela še tolkalec Gašper Rebec iz Postojne in solo jazzist Rok Klančič z Glasbene šole Nova Gorica, za izredno interpretacijo in najboljšo izvedbo slovenske skladbe pa kar dva klavirska dua: koprski N&N (Nina Rupnik - Nastasja Češnjevar Ušumović) ter novogoriški Kaja Fornazarič - Vid Mladovan.
 
In če od zlatih tekmovalcev naštejemo le prvonagrajene, moramo začeti pri koprskih sestricah Udovič Kovačič s harmoniko: Tadeja je v 1. a kategoriji zmagala z 99 točkami, Teja pa v srednješolski konkurenci s točko manj. Med najvišje ocenjenimi prvonagrajenci sta še hornist Sebastjan Buda iz Komna, ki se šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, ter pozavnist Tine Bizajl, ki se je po končani umetniški gimnaziji v Kopru podal na študij v Hannover. Zlate plakete so prejeli še štirje dobitniki druge nagrade; koprski tolkalec Maj Pucer, kitarski duo Maja Kralj - Tine Črnuglej, pa Emauel Mikac, ki se uči evfonij na izolski podružnici Glasbene šole Koper, in tolkalec Jaan Štoklej Wu iz Kopra, gojenec tržaškega Konservatorija G. Verdi.
 
Drugo nagrado in srebrno plaketo je prejel klavirski duo Taša Šinkovec - Rea Štrukelj Pahović s koprske Umetniške gimnazije, od koder prihajata tudi “zlata” tretjenagrajenca, tolkalistka Mia Kristan in trobentač Tadej Vujanič. Zelo visoko oceno in zlato plaketo je skupaj s tretjo nagrado prejel še tolkalec Andraž Prelc z Glasbene šole Sežana, ki je tokrat poleg koprske tako po številčni udeležbi kot po dosežkih ena najuspešnejših primorskih šol. Dve tretji nagradi sta šli še v Tolmin, v roke pozavnista Tobija Gaberščka in klavirskega dua Karin Zuza - Lara Flander, obe podprti še s srebrno plaketo, ki jo je prejel tudi tretjenagrajeni pozavnist Tim Sabadin z izolske podružnice Glasbene šole Koper.
 
»Namen tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije, ki ima skoraj polstoletno tradicijo, v kateri je z visokimi kriteriji postalo eno najuglednejših tekmovanj v tem delu Evrope, je odkrivanje glasbenih talentov. In res so se skozi zgodovino prvonagrajenci TEMSIG-a uveljavili kot zelo uspešni glasbeniki, v samem svetovnem vrhu, tako med solisti kot člani najslavnejših evropskih orkestrov,” je povedala predsednica organizacijskega odbora Martina Valant. “Skupaj je nastopilo 579 tekmovalcev in mednje je bilo podeljenih kar 174 zlatih plaket.«
 
A plakete, nagrade, točke in sploh vse številke niso nič v primerjavi s tem, koliko znanja mladi glasbeniki pridobijo s pripravami na vsako tako tekmovanje, ki poleg talenta zahteva ogromno truda, požrtvovalnosti mentorjev in staršev ter nešteto vaj, ob katerih pa, tako pravijo, večina obetavnih mladih poustvarjalcev, ki dosegajo že kar zavidljivo raven igranja, neizmerno uživa.