Novice, članki in odmevi ...

IZMENJAVA V BIALYSTOKU NA POLJSKEM
Leto 2016/2017  |  31.03.2017  |  Videno: 361033  |  A+ | a-
Tekst: Iztok Babnik

Od 20. do 27. januarja 2017 so v Kopru gostovali učenci in učitelji s Poljske. Udeležili so se vaj Simfoničnega orkestra "Vladimir Lovec" in z njim nastopili 25. januarja 2017 na koncertu v okviru koncertne sezone dijakov UG v Protokolarno – prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega. S sodelovanjem so poljski glasbeniki zapolnili manjkajoča mesta oboistov in mesto enega čelista ter s svojim igranjem pokazali visok umetniški nivo muziciranja. Mladega čelista Karóla Joźwika pa je Slovenija tako navdušila, da je napisal skladbo za simfonično zasedbo z naslovom Slovenian triptich.

Naša šola je nato prejela vabilo iz Białystoka. Povabilu sta se odzvala dva dijaka pozavne Alen Računica in Alojzij Rupar ter profesor pozavne Mirko Orlač. Na Poljsko so odpotovali 17., vrnili pa so se 23. marca in sodelovali na koncertu njihovega orkestra. Vajam simfoničnega orkestra Zespół Szkół Muzycznych im. Ignacego Paderewskiego iz Bialystoka so se naši pozavnisti zelo uspešno priključili v soboto 18. marca. Vaje in sam koncert je potekal v Filharmonični dvorani, ki stoji tik ob šoli in jo slednja lahko brezplačno uporablja 4 dni v tednu. Dvorano odlikuje odlična akustika, tako za poslušalce kot za izvajalce ter velik oder, ki lahko sprejme več kot stočlanski orkester.
 

Orkester je odlično pripravil in vodil dirigent Kazimierz Dąbrowski. Odlikovali so ga jasnost dirigiranja, odlično poznavanje partiture, izjemna komunikacija in prijeten pristop do mladih glasbenikov. Orkester je zelo uspešno izvedel dobro uro trajajočo mašo The Armed Man – A Mass for Peace skladatelja Karla Jenkinsa iz leta 1999, ki je bila posvečena žrtvam vojne na Kosovu. To delo poleg običajnih mašnih besedil, vsebuje tudi tekste drugih religij, kot je recimo islamski klic k molitvi muslimanskega duhovnika Imama, ki nastopi v drugem stavku maše.

Koncertna filharmonična dvorana, ki sprejme nekaj manj kot 500 poslušalcev, je na koncertu pokala po šivih. Koncert je bil pravi spektakel, saj je na odru poleg velikega simfoničnega orkestra in petih solistov pel stočlanski pevski zbor. Koprski dijaki so se tako na vaji, kot na koncertu odlično izkazali. Tudi dirigent Kazimierz Dąbrowski je bil z njihovo pripravljenostjo več kot zadovoljen.

Bivanje v Bialystoku je bilo posebno doživetje za vse nas. Vsak dan smo bili deležni izrednega gostoljubja in prijaznosti, predvsem naša mlada pozavnista Alen in Slavko sta bila deležna izredne pozornosti družin, pri katerih sta bila nastanjena.
Z dijakoma smo si ogledali mestne znamenitosti, biotehniški kampus in umetniški licej. Še posebej smo bili navdušeni nad novo operno-filharmonično hišo, ki je dovršeno  zgrajena v moderni arhitekturi 21. stoletja. Navkljub moderni arhitekturi se opera v notranjosti ponaša z vsem elementi klasično grajene opere, v kateri smo si ogledali glavno vajo Puccinijeve opere La Boheme. Kot zanimivost naj povem, da je bil parter na  glavni vaji skorajda polno zaseden. Tudi šolska zgradba, ki je moderno zasnovana, ima veliko število zelo dobro opremljenih učilnic, nas je navdušila. Kot primer naj navedem tri odlično opremljene učilnice za pouk tolkal, več  dvoran za komorne in solistične koncerte ter ogromno orkestrsko dvorano s snemalnim studiem.
 

Gostovanje v Bialystoku ocenjujem kot zelo uspešno. Vsekakor smo z izmenjavo sklenili prijateljsko navezo in odprli vrata za ponovno sodelovanje.