Novice, članki in odmevi ...

NOV MEDNARODNI USPEH PIHALNEGA ORKESTRA KOPER
Leto 2016/2017  |  11.04.2017  |  Videno: 360891  |  A+ | a-
Tekst: Andrej Šavko
 
Koprski godbeniki so pod taktirko dirigenta Boruta Vatovca, sicer profesorja klarineta na Glasbeni šoli Koper in Gimnaziji Koper, nastopili v prvi težavnostni kategoriji, do prvega mesta pa je zmanjkalo manj kot pol točke. Mednarodna žirija je pohvalila zlasti  intonacijo mladih glasbenikov, celostno zvočno sliko orkestra in interpretacijo skladb. »Za nami je veliko mesecev trdega dela in veseli smo, da nam je uspel tak rezultat,« je po tekmovanju dejala flavtistka in tajnica orkestra Tadeja Kozlovič. »Dobro smo se počutili na odru, kljub temu, da nismo vedeli, kaj naj pričakujemo, saj dvorane nismo mogli preizkusiti. Dali smo vse od sebe in končni rezultat je vsekakor zaslužen,« je dodal klarinetist Klemen Flego.  

Med 45 orkestri štirje slovenski
Tekmovanje Flicorno d'Oro je potekalo v šestih tekmovalnih kategorijah. Poleg koprskih godbenikov so nastopili še Pihalni orkester Mestne občine Kranj in Kraška pihalna godba Sežana, ki sta v drugi težavnostni kategoriji osvojila tretje oziroma peto mesto. V mladinski kategoriji pa je kot edini predstavnik nastopil Pihalni orkester glasbene šole Gornja Radgona. Na tekmovanju je nastopilo 45 pihalnih orkestrov iz vse Evrope, ki jih je ocenjevala mednarodna strokovna žirija, sestavljena iz strokovnjakov za pihalno glasbo in orkestre. 
 
V Sloveniji sicer deluje več kot 100 pihalnih godb, v katere je včlanjenih več kot 4000 glasbenikov. Udeležba na tekmovanjih doma in v tujini pa je eden izmed spodbujevalcev dviga kakovosti slovenskega godbeništva.