Novice, članki in odmevi ...

ŠOLSKI SIMFONIČNI ORKESTER PRED POLNO DVORANO SV. FRANČIŠKA
Leto 2016/2017  |  26.04.2017  |  Videno: 361932  |  A+ | a-
Tekst: VG
Foto: Karl Glavina


V sredo, 26. aprila, se je dvorana sv. Frančiška Asiškega napolnila do zadnjega kotička. Dirigent Igor Coretti Kuret je v sodelovanju z učitelji godal, pihal, trobil in tolkal pripravil zanimiv in privlačen program simfonične glasbe. Kljub mladosti in neizkušenosti mladih glasbenikov v orkestrskih vrstah, so prav vsi, od prvega do zadnjega, svojo nalogo odlično opravili. Pozorno oko poslušalcev pa je gotovo opazilo, da so svoje prispevali tudi nekateri učitelji, ki so se pomešali med svoje učence, jih podprli in skupaj z njimi pripravili lep ter nepozaben glasbeni večer.

Za začetek je na oder prišla manjša baročna zasedba orkestra. Zaigrali so 1. stavek Tartinijevega Koncerta za trobento in orkester v D-duru, kjer je kot solist odlično nastopil dijak četrtega letnika umetniške gimnazije glasbene smeri Tadej Vujanić iz razreda profesorja Mitje Bobiča. Morda je zgolj slučaj, vendar pa je skladba lepo sovpadla z nedavnim izidom nove knjige avtorice Duške Žitko o violinskem virtuozu in skladatelju, slavnemu Pirančanu Tartiniju. V nadaljevanju koncerta smo skočili v obdobje klasicizma. Poslušali smo dve Mozartovi deli. Najprej njegov Rondo v D-duru, v katerem  je z vlogo solistke prepričala dijakinja prvega letnika Alja Boštjančič iz razreda profesorice Alenke Zupan. Sledil pa je 1. stavek Koncerta za klavir in orkester v C-duru, kjer se je s suverenim nastopom predstavila pianistka Maja Ibic, dijakinja drugega letnika splošnega oddelka Gimnazije Koper ter vzporednega glasbenega izobraževanja pri profesorici Selmi Chicco Hajdin.
 

V drugem delu koncerta je oder napolnil orkester v polni postavi. Na sporedu je bil namreč 1. stavek Schubertove osme »Nedokončane« simfonije, ki so jo mladi glasbeniki izvajali letos drugič. Prvič so delo predstavili na januarskem koncertu, kjer je bilo še čutiti nekaj negotovosti. In prav zaradi tega, se je dirigent odločil, da skladbo ponovno umestijo v koncertni program in jo svojemu zvestemu občinstvu zaigrajo samozavestno in s polno mero muzikalnosti. Za zaključek koncerta so za občinstvo in malenkost tudi zase pripravili glasbo Hansa Zimmerja iz filma Gladiator ter navdušili prav vse navzoče. Kljub zahtevnosti skladbe je iz nastopajočih vela izjemna energija in napolnila vse kotičke dvorane. Ponovno so dokazali, da delo s srcem in z zaupanjem ter z zdravo mero samozavesti praktično nima meja.