Novice, članki in odmevi ...

VRHUNSKI DOSEŽEK PRIMORSKIH PEVK
Leto 2017/2018  |  28.09.2017  |  Videno: 361078  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst in foto: Branka Kljun


Dekliški zbor iz Kopra je žirijo prepričal z izvrstno izvedbo zahtevnega programa.

Na zborovskem tekmovanju International Baltic Sea Choral Competition v obmorski Jurmali v Latviji je drugo mesto osvojil Dekliški zbor Glasbene šole Koper.

JURMALA Šele druga, a zelo ambiciozno zastavljena zborovska prireditev, ki se po besedah direktorja Ja-nisa Ozolsa poteguje za vstop med tekmovanja za veliko nagrado Evrope, je pritegnila pozornost veliko vrhunskih evropskih zborov. Tako kot mariborsko tekmovanje Gallus je tudi latvijsko iz velikega nabora prijavljenih v konkurenco povabilo samo dvanajst zborov. Po treh zahtevnih nastopih je mednarodna žirija na prvo mesto postavila irski New Dublin Voices, le 33 stotink točke za njim pa je drugo mesto osvojil Dekliški zbor Glasbene šole Koper. Sledili so švedski komorni zbor Harlanda, latvijski Emils Darzins in švedski moški zbor Svanholm singers.

Slovenska dekleta so se izkazala z zahtevnim programom. Poleg obvezne skladbe latvijskega skladatelja Eriksa Ešenvaldsa (za izvedbo te so bile še posebej nagrajene) so zapele nekaj slovenskih biserov: dela Lojzeta Lebiča, Ambroža Čopija, Andreja Makorja in Tadeje Vulc, skladbe evropskih glasbenih velikanov Schumanna, Antogninija in Pendereckega ter šopek  prelepih ljudskih iz bogate zakladnice rezijskega izročila. Strokovnjake so očarale z natančno izvedbo, zlitimi in lepo uravnoteženimi glasovi, predvsem pa z izjemno muzikalnostjo in vživetostjo v sporočilnost del, kar jim je prineslo uvrstitev med naj-boljše.
"Z rezultatom smo več kot zadovoljne," je navdušena zborovodkinja Maja Cilenšek. "Priprave na tekmovanje so bile intenzivne, saj so bile propozicije izredno zahtevne in konkurenca res močna. Moja želja je bila uvrstitev med pet finalistov. Punce so se kljub napornemu tempu odlično držale na vseh treh nastopih. 95 točk in 2. nagrada - presrečne smo!"