Novice, članki in odmevi ...

NAŠI MLADI TALENTI USPEŠNI V TUJINI
Leto 2017/2018  |  21.11.2017  |  Videno: 361176  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: NR

Na petem bienalnem mednarodnem klavirskem tekmovanju Bela Bartok v avstrijskem Gradcu se je mlada pianistka iz Komna Eva Žagar uvrstila na drugo mesto in prejela drugo nagrado.

KOMEN, GRADEC ► Dijakinja drugega letnika umetniške smeri Gimnazije Koper Eva Žagar na koprski glasbeni šoli obiskuje razred profesorice Selme Chicco Hajdin, na tekmovanju pa se je pomerila v tretji starostni kategoriji, v kateri je nastopilo 17 pianistov. Zahtevno tekmovanje, ki ga organizira avstrijsko Mednarodno društvo Bela Bartok, sicer poteka na Dunaju. Na tokratni izvedbi se je v Gradcu pomerilo skupno približno sto mladih pianistov iz dvajsetih držav Evrope in Azije. Ocenjevalna žirija, sestavljena iz mednarodno uveljavljenih pianistov in pedagogov, je pohvalila Evino izredno doživeto in tonsko zanimivo podajanje zahtevnega tekmovalnega programa. V četrti kategoriji se je lepo uvrstila tudi Pirančanka Taša Šinkovec, prav tako dijakinja Gimnazije Koper, iz razreda profesorice Aleksandre Češnjevar Glavina, ki je med šestnajstimi pianisti dosegla sedmo mesto.

Po besedah žirije so udeleženci pokazali visoko raven pianističnega znanja, ki je bilo tudi zelo kritično ocenjeno, še posebej pri obvezni skladbi največjega madžarskega skladatelja, po katerem tekmovanje nosi ime, ter skladbi dunajskega klasicizma. O zahtevnosti samega tekmovanja govori tudi dejstvo, da so skoraj v vseh kategorijah poleg nekaj posebnih priznanj podelili nagrado le trem tekmovalcem.