Novice, članki in odmevi ...

ODGOVORNO IN TUDI PRAVLJIČNO O TRADICIJI
Leto 2017/2018  |  29.11.2017  |  Videno: 361436  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper
 


Klavirski duo Excentury, ki ga sestavljata pianistki Aleksandra Češnjevar Glavina in Tamara Ražem Locatelli, je predstavil tri notne izdaje in zgoščenko s skladbami Bojana Glavine.
 
Tradicija danes so bili naslovljeni letošnji, 17. Slovenski klavirski dnevi, ki jih je v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju zgledno pripravilo Društvo klavirskih pedagogov Slovenije Epta. Pester program predavanj, pogovorov, okrogle mize, koncertov in projektov šol so tehtno sooblikovali tudi primorski pedagogi in učenci.

VELENJE ► Tradicija lepe klasične glasbe in učenja klavirja spodbuja razvoj uma, spomina, čustvene občutljivosti, delovnih navad, motorike, socialnih in številnih drugih veščih. V dobi ma-jlov, lajkov, tvitov je živi dotik z leseno tipko, vibracijo svetlega tona ali z barvitimi harmonijami vse pomembnejši, tako z umetniškega kot humanističnega vidika.
 
Z večplastno bogato dediščino največjih glasbenih dosežkov zahodnega sveta moramo skrbno ravnati in poskrbeti, da se ohranja in nadaljuje, in glasbene šole so poklicane, da ohranjajo ta veliki zaklad. Pianisti še posebej lahko kompleksno ohranjajo in raziskujejo evropsko klasično glasbo. Branje starih tekstov ponuja v današnjem času nove povezave in nagovarja poslušalca z neminljivo umetniško močjo. Kot vsa leta doslej so se v zanimivo, zgoščeno in kakovostno klavirsko zgodbo vtkali tudi primorski pedagogi in učenci in jo s svojimi poglobljenimi projekti pomembno zaznamovali.
 
Glasbena šola Koper je s projektom Dajva, zaigrajva predstavila čar skupnega muziciranja v manj znanih otroških klavirskih koncertih iz bogate tradicije ruske klavirske glasbe. Doživeto in iskrivo so jih učenci poustvarili skupaj z učitelji. Glasbena šola Sežana je z domišljenim Sprehodom skozi ustvarjanje Jake Puciharja odstirala del opusa slovenskega skladatelja, ki z elementi jazza, bluesa in swinga nudi mladim pianistom vabljiv repertoar. Novogoriška čembalistka Eva Dolinšek je v okviru Epta foruma navdušila s poglobljenim predavanjem Tradicija ljudske glasbe Iberskega polotoka v sonatah Domenita Scarlattija. Danijela Masliuk iz Glasbene šole in Umetniške gimnazije Koper je z Ano Tijssen na okrogli mizi iskala odgovore na vprašanja: kako napolniti danes dvorane, kako izbirati programe, kako se približati današnji publiki in kakšen je globlji namen prirejanja koncertov?
 
Klavirski duo Excentury, ki ga sestavljata pianistki Aleksandra Češnjevar Glavina in Tamara Ražem Locatelli, pa je poskrbel za krstno predstavitev kar treh notnih izdaj in zgoščenke s skladbami za dva klavirja in klavir štiriročno skladatelja Bojana Glavine. CD Skozi pravljična mesta črnobelih tipk prinaša raznolik izbor del, ki so, tako kot večina Glavinovih skladb za otroke, melodično in harmonsko zelo privlačne, igrive, opisne in mladim pianistom lahko razumljive.