Novice, članki in odmevi ...

MLADI PREPEVAJO NA VISOKI RAVNI
Leto 2017/2018  |  06.12.2017  |  Videno: 361113  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Maksimiljana Ipavec
Foto: Branka Kljun

Minuli konec tedna se je v Celju končal niz šestih regijskih tekmovanj odraslih pevskih zasedb, ki jih pripravlja Javni sklad za kulturne dejavnosti. Na primorskem delu tekmovanja se je predstavilo 13 pevskih zborov oziroma malih pevskih skupin. Kar petim je žirija podelila zlata priznanja z odliko, z najvišjim številom točk (94) pa je ocenila nastop Dekliškega pevskega zbora Glasbene šole Koper, ki ga vodi Maja Cilenšek.

POSTOJNA>Zbor, v katerem prepeva 25 mladih pevk, je na tekmovanju osvojil še štiri priznanja: za najboljšo zasedbo, najboljši ženski zbor, najboljšo zasedbo, ki se je tekmovanja udeležila prvič, in najboljšo izvedbo skladbe, napisane od leta 1987 do danes (Lojze Lebič: Zima). “Z večino deklet, ki zdaj prepevajo v tem zboru, se poznamo še iz Mladinskega zbora. Takrat smo skupaj nastopale na številnih tekmovanjih, na regijskem tekmovanju pa smo se kot odrasla pevska skupina tokrat predstavile prvič. Seveda smo doseženega uspeha zelo vesele. Najbolj pa sem ponosna, da smo prejele nagrado za izvedbo Lebičeve Zime,” pravi dirigentka Maja Cilenšek.

Dekliški zbor Glasbene šole Koper se je v Postojni predstavil s podobnim programom kot konec septembra na tekmovanju Baltic Sea Choral Competition, kjer je z drugim mestom dosegel lep mednarodni uspeh.

Na tekmovanju v Postojni, kjer so se 26. novembra predstavili primorski zbori, je žirija, v kateri so bili Marko Vatovec, Tomaž Faganel in Petra Grassi, prisluhnila kar 13 pevskim sestavom. Zlata priznanja z odliko je podelila petim pevskim zborom. Najbliže zmagovalkam se je uvrstila vokalno-inštumentalna skupina Ridiamo pod vodstvom Jake Mihelača (92,3 točke), ki je prejela tudi priznanji za najobetavnejšo zasedbo ter za najboljšo izvedbo skladbe, napisane v 19. stoletju.

Goriški komorni zbor Nova Gorica z dirigentko Matejo Černic, ki je postal tudi najboljši mešani zbor tekmovanja, je osvojil 91,7 točke.

Komorni zbor Grgar, ki ga vodi Andrej Filipič, je osvojil 91,3 točke ter prejel priznanji za najboljšo izvedbo skladbe, napisano v 20. stoletju, in najboljšo izvedbo ljudske pesmi.

Zlato priznanje z odliko je šlo tudi v roke Komornega zbor Ipavska, ki je pod vodstvom Micheleja Josie dosegel prav tako 91,3 točke. Zlatih je bilo še pet primorskih zborov, trije pa so prejeli srebrna priznanja.

Mihaela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo na Javnem skladu za kulturne dejavnosti, pravi, da tokratno tekmovanje po številu prijav in izbranih zborov ne odstopa od prejšnjih let: “Nekatere regije - Štajerska, Dolenjska, osrednja Slovenija in Pomurje - so se celo malce okrepile. Na Dolenjskem je veliko malih pevskih skupin, ki jih drugje skorajda ni, na področju od Celja do Koroške pa izstopa število ženskih zborov. Z izjemo Dolenjske so povsod prevladovali mešani zbori, in to zbori, v katerih prepevajo mlajši pevci, v povprečju v tridesetih letih.”

S sliko, ki jo je izrisalo šest pevskih revij po različnih slovenskih regijah, je zadovoljna. “Udeležba je bila dobra, prav tako sporedi, ki so jih zbori pripravili za tekmovanje,” pravi. “Letos smo sicer slišali veliko sodobne slovenske glasbe, a žirija je pogrešala slogovno nekoliko pestrejši program. Zadovoljna sem s presežki, ki smo jih doživeli, veseli me, da se vračajo nekateri zbori, ki jih nekaj let ni bilo, predvsem pa me je razveselilo, da veliko mladih prepeva na res visoki ravni.”