Novice, članki in odmevi ...

GLASBA JU POVEZUJE ŽE OD MALIH NOG
Leto 2017/2018  |  04.01.2018  |  Videno: 361239  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tamara Koren
Foto: osebni arhiv


Violistka Barbara Grahor (levo) in pianistka Meta Červ se izobražujeta vsaka na svojem koncu Evrope, a kljub razdaljam sodelujeta. 

Violistko Barbaro Grahor in pianistko Meto Červ poleg ljubezni do glasbe združuje tudi njun prvotni kraj bivanja - Ajdovščina. Že od malih nog sodelujeta: kot osnovnošolki sta skupaj muzicirali v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina, nato so ju na gimnaziji v Vipavi mnogokrat prosili, da nastopita na šolskih proslavah. Kljub temu, da se glasbeno sedaj izobražujeta vsaka na svojem koncu Evrope, njuno sodelovanje še kar traja. 


AJDOVŠČINA > Dekleti sta v Ljubljani novembra lani začeli novo sezono koncertnega cikla GM oder, ki ga organizira Glasbena mladina Slovenije. Predstavili sta se v napolnjeni Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije. Barbara Grahor je študentka viole na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer se trenutno izobražuje v razredu profesorice Maje Rome. Lani se je v sklopu študijske izmenjave Erasmus+ izobraževala v Münchnu. Pianistko Meto Červ je po šolanju na Umetniški gimnaziji v Kopru pot peljala na Visoko šolo za glasbo v Ženevi, kjer se trenutno izobražuje v razredu profesorja Fabrizia Chiovetta. Obe glasbenici je torej pot odpeljala tudi v tujino. “Kljub temu da sem prej živela že štiri leta v Ljubljani, se mi zdi, da te izkušnja tujine še bolj osamosvoji. Ko sem prišla v Nemčijo, nisem nikogar poznala. Ob taki izkušnji postaneš bolj komunikativen, ker z nekom moraš govorit. S sabo nimaš domačega udobja”, o svojem bivanju na tujem pove Barbara. Meta pa nato hitro dopolni: “Nova kultura in nov jezik te veliko naučita. Srečaš ljudi, ki so prišli v tujino, tako kot ti in spoznaš, kakšna je njihova kultura ter kako se oni spopadajo s težavami. Kadar si slabe volje, se naučiš, kako moraš sam čez to. Postaneš pripravljen na vse večje izzive, ki ti jih življenje poda.” Mladi Primorki sta aktivni na več različnih področjih. Barbara Grahor svoje znanje širi še na področje skladanja in na koncertu v Ljubljani sta dekleti predstavili tudi Razglednice, Barbarin cikel kratkih skladb za violo in klavir.
Prihodnost si obe puščata odprto, a imata kljub vsemu že nekaj načrtov. “Za zdaj si želim končati šolo in nadaljevati magisterij v Švici. Za drugi magisterij me zanima nemški del, da bi se naučila še nemščine - zdi se mi, da ti znanje jezikov v življenju da veliko,” pravi pianistka Meta. Barbara pa nadaljuje: “Načrti so, da se po magisteriju v Ljubljani zopet pripravim na sprejemne preizkuse v tujino. Trenutno razmišljam o študiju improvizacije v povezavi s kompozicijo in jazzom. To je možno super študirat v Münchnu. Bomo videli … Navsezadnje, se morda z Meto dobiva prav tam.” Dekleti za spomladi načrtujeta še nekaj koncertov v Švici, da še tam predstavita Barbarine Razglednice. “Mogoče pa takrat nastane ena 'alpska',” malo za šalo in malo zares pove Barbara.
Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokratna istoimenska rubrika v oddaji Glasbeni abonma bo drevi ob 20. uri posvečena violistki Barbari Grahor in pianistki Meti Červ. Slišati bo mogoče posnetek koncerta GM oder, na katerem sta se novembra lani tako v duu kot solistično.
Osebnost glasbenika je nemalokrat postavljena na preizkušnjo - velikokrat je namreč postavljen pred vprašanje: Kdo sem in kaj je moje poslanstvo? “Dober glasbenik je iskren do sebe in do drugih. Iskren mora biti do te mere, da svojo vizijo skladbe preda naprej poslušalcem in idej ne povzema,” pravi Barbara. “Glasba je nekaj nedosegljivega in popolnega. Če človek misli, da jo lahko ima, to ni dovolj. Preprostemu človeku glasba da nazaj,” pa o tem še pripomni Meta.