Novice, članki in odmevi ...

PRIMORCI NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU ZELO USPEŠNI
Leto 2017/2018  |  29.03.2018  |  Videno: 361282  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet
 
Trio Amicus je nastopil na zaključnem koncertu
tekmovanja v ljubljanskem zavodu sv. Stanislava.



Med 5. in 17. marcem je na Gorenjskem ter v Ljubljani in na Vrhniki potekal 47. Temsig, državno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov, ki ga je 21. marca v ljubljanskem zavodu sv. Stanislava zaokrožil koncert izbranih prvonagrajencev. Na njem se je zbralo osem Primorcev in v našo regijo je potovalo prav toliko prvih nagrad ali posebnih priznanj.


Štiri primorske mlade glasbenice (Bilka Peršič in članice Tria Amicus) so se predstavile kot izvajalke sklepnega koncerta, kar je še en dokaz, da so bile tudi tokrat primorske glasbene šole v državnem merilu zelo uspešne, nekaj vidnih uspehov pa so dosegli še njihovi nekdanji učenci, ki šolanje nadaljujejo v Ljubljani.

Ker za posamezne discipline tekmovanje poteka trienalno, so bili tokrat na vrsti godalci, harfisti, kitaristi, citrarji, organisti in člani komornih skupin s pihali, dijaki in študentje pa so se pomerili tudi v znanju solfeggia. In prav v vsaki disciplini so Primorci imeli vsaj po enega tekmovalca: 30 si jih je prislužilo kako od plaket, osem pa je bilo nagrajenih - štirje s prvo in štirje z drugo nagrado.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokratna istoimenska rubrika v oddaji Glasbeni abonma bo drevi ob 20. uri posvečena kratkemu pregledu uspehov primorskih mladih glasbenikov na državnem tekmovanju Temsig. Poleg izjav nekaterih prvonagrajencev boste slišali posnetke s sklepnega koncerta, na katerem sta zaigrala koprska harfistka Bilka Peršič in ajdovski Trio Amicus.

Med zmagovalce svojih kategorij so se tokrat zapisali Trio Amicus, ki ga na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca iz Ajdovščine sestavljajo flavtistki Eva Faganelj in Katarina Lozar ter pianistka Ema Gregorčič, dijakinji koprske Umetniške gimnazije - violinistka Maša Stopar in harfistka Bilka Peršič - ter kitarist Matija Skrt, učenec Glasbene šole Nova Gorica. Ob njih sta na oder stopila še dobitnika posebnih priznanj, oba za najboljšo izvedbo slovenske skladbe in drugonagrajena: violončelist Tine Ivančič iz izolske podružnice Glasbene šole Koper in ajdovska violistka Barbara Grahor, študentka Akademije za glasbo. Z drugo nagrado se lahko pohvalita še kitarist Gašper Golob Rupnik iz Idrije in Koprčanka Kristal Fortunat, ki nadaljuje šolanje na konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Vsi so seveda prejeli tudi zlato plaketo. Poleg njih so bili zlati še postojnski kitarist Jakob Žnidaršič in harfistka Meta Kržišnik Furlan iz Ajdovščine.

V našo regijo je tako z državnega tekmovanja prišlo deset zlatih plaket, 16 srebrnih (tri dijakom Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani) in štiri bronaste plakete. Devet (štiri zlate in pet srebrnih) jih je šlo v Koper, skupaj z izolsko podružnico, pet (ena zlata in štiri srebrne) v Novo Gorico, štiri (dve zlati in dve srebrni) v Ajdovščino, tri (po ena zlata, srebrna in bronasta) v Postojno in Idrijo ter po ena v Sežano (srebrna) in Ilirsko Bistrico (bronasta).

Zanimivo, da je bilo med primorskimi tekmovalci največ kitaristov, kar devet, sledili so jim štirje violončelisti ter po tri udeleženke na violini in harfi. Tri so bile tudi komorne skupine, v ostalih disciplinah (viola, kontrabas, citre, orgle in solfeggio) pa smo imeli Primorci po enega samega tekmovalca. In tudi če izvzamemo te, med otroki manj znane ali težje dosegljive instrumente, lahko sklepamo, da je na šolah še vedno najpopularnejša kitara. Uspehi naših tekmovalcev dokazujejo, da ni le priljubljena, temveč da ima na primorskih šolah čvrste temelje in močan pedagoški aktiv, ki z delavnicami, seminarji in festivali nudi učencem več možnosti nastopanja in večjo domačnost na odru. In to je tisto, kar prinašajo tudi tekmovanja. Ne gre toliko za merjenje znanja kot za užitek nastopanja, podajanja glasbenih vsebin poslušalcem.

Da za vsakim učencem stojijo požrtvovalni starši in da se za vsem tem skrivajo ure in ure vaj, potrpežljivosti in trdega dela učencev in učiteljev, tako na šoli kakor zunaj nje, verjetno ni treba poudarjati. Zato velja čestitati in se tudi zahvaliti še vsem najuspešnejšim pedagogom - letos so to bili Sonja Horvat, Armando Mariutti, Anja Gaberc, Barbara Gorkič, Antonije Hajdin, Andreja Semenič in Nataša Črnugelj.