Novice, članki in odmevi ...

TIHO, A ODLOČNO STOPA PO GLASBENI POTI
Leto 2017/2018  |  05.04.2018  |  Videno: 361276  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet
Foto: Maksmiljana Ipavec


Tim Sabadin se pozavni ne namerava odreči, kot ljubitelj živali pa razmišlja tudi, da bi nekega dne postal veterinar. 

Dvanajstletni pozavnist Tim Sabadin iz Šmarij pri Kopru, učenec sedmega razreda Osnovne šole Sečovlje in šestega razreda izolske podružnice Glasbene šole Koper, se je lani kot zmagovalec regijskega tekmovanja v 1. b kategoriji udeležil državnega tekmovanja Temsig. Prejel je srebrno plaketo in tretjo nagrado. Podoben uspeh je letos ponovil še na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, kjer je v svoji, A kategoriji prejel srebrno plaketo in drugo nagrado ter zasedel tretje mesto.

Tim Sabadin je miren in tih, a odločen fant, ki se z glasbo ukvarja že od svojega šestega leta. In že tedaj so mu bila najbolj všeč trobila, verjetno ker je tudi njegov oče nekoč igral trobento. Sicer pa ga je za glasbo navdušila mama, ki ga vseskozi spodbuja in kakor oče tudi prevaža, saj mora Tim za svoje šolanje narediti kar veliko kilometrov. Iz Šmarij se vozi v šolo v Sečovlje, v glasbeno šolo pa v Izolo, kjer ima pogosto tudi vaje z orkestrom in kvartetom pozavn. Igra namreč tudi v Pihalnem orkestru Izola, šolskem pihalnem orkestru in fantovskem kvartetu pozavn Glasbene šole Koper, ki ga - tako kot enakega dekliškega - sestavljajo učenci z vseh treh obalnih šol.

Seveda vsega tega Tim ne bi počel, če ne bi zelo ljubil glasbe, zaradi katere je celo žrtvoval nogometno “kariero”. “Tim je že na sprejemnem preizkusu pokazal izjemno voljo in talent, ki ga je s pridnostjo in vestnostjo zelo lepo nadgradil,” pravi njegov profesor Mirko Orlač. “Ob veliki podpori staršev se je razvil v delavnega in zanesljivega učenca, in s takimi je res lepo delati. Uspešen je, pa čeprav je bil vseskozi razpet med športnim in kulturnim udejstvovanjem, saj je vnet nogometaš, tako navijač kakor tudi igralec. A se je pred kratkim, ko se je pri pozavni moral poglobiti v tekmovalni program, zaradi preobremenjenosti odločil, da bo ostala glavna nit njegovega odraščanja pozavna.”

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokratna istoimenska rubrika v oddaji Glasbeni abonma bo drevi ob 20. uri posvečena pozavnistu Timu Sabadinu, ki ga boste lahko ob pogovoru slišali še v izvedbi dveh skladb ob klavirski spremljavi Nelfija Paliske. Zaigral pa bo tudi s Pihalnim orkestrom Izola. Nekaj besed bo o Timu povedal tudi njegov profesor Mirko Orlač.

Profesorja to zelo veseli: “Prav pozavna je njegov energetski ventil, v katerega Tim pretoči vso svojo energijo, ki bi jo pri njem sicer pogrešali, saj je na videz bolj počasne, statične narave.”

Tako se je Tim poslovil od nogometa, ni mu pa usahnila ljubezen do živali in tiha želja, da bi morda nekoč lahko postal veterinar. Seveda pa se temu, da bi bil - ko bo velik - pozavnist, nikdar ne bo odrekel. To je zelo odločno povedal tudi v naš mikrofon.

In ker bi ga najbolj veselilo igrati v orkestru, bo morda nekoč celo veterinar, ki igra pozavno … Kdo ve. Bomo videli, kaj bo prinesel čas.