Novice, članki in odmevi ...

ODLIČNA GLASBA V PRELEPIH KRAJIH
Leto 2017/2018  |  12.04.2018  |  Videno: 362802  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Metka Sulič
Foto: Nika Zuljan

Harmonikarka Teja Udovič Kovačič iz Kopra


Z gala koncertom Orkestra Filharmonije Zuglo se je konec minulega tedna v dvorani ljubljanskega hotela Union sklenilo 10. mednarodno glasbeno tekmovanje Svirél, ki je od 12. marca povezovalo približno tisoč glasbenikov z najrazličnejših koncev sveta.


VIPOLŽE, DOBROVO, NOVA GORICA > Pod imenom Svirél so se glasbeniki vseh starosti gibali med vilo Vipolže in gradom Dobrovo, Konkatedralo Kristusa Odrešenika v Novi Gorici ter še več prizorišči po Goriških brdih.

Brda so jih posvojila

Na največje mednarodno glasbeno tekmovanje v Sloveniji in eno največjih v tem delu Evrope se je prijavilo približno 750 udeležencev; več kot 20 odstotkov jih je prišlo iz 23 tujih držav. Dve tretjini tekmovanja sta potekali v vili Vipolže in na gradu Dobrovo, kjer je v dveh tednih organizator, Zavod lepih umetnosti UPOL, izpeljal dve največji disciplini s 630 glasbeniki, ki so zaigrali na pihala, trobila, tolkala, godala in strunska glasbila.

Zadnja etapa Sviréli pa je bila v Novi Gorici z disciplino instrumentov s tipkami, ki so ji v tem letu priključili še klavir. To se je izkazalo za dobro potezo, saj se je prijavilo približno 50 pianistov. Tekmovalce Sviréli je ocenjevalo deset žirantov. V disciplini instrumentov s tipkami je bila med njimi tudi nemška pianistka Sibylla Jödicke, ki je nad tekmovalci navdušena: “Nekateri med njimi so bili izjemni. Raven tekmovalcev harmonike, citer in klavirja je zelo visoka, malo manj pa orgel. Profesorji so opravili zelo dobro delo z učenci, ki skladbe obvladajo natančno. Nekateri glasbo celo interpretirajo in je ne samo igrajo. To je nemalokrat navdihnilo tudi mene.”

Tekmovanje Svirél je enega od preporodov doživelo v Brdih, kamor se je preselilo pred nekaj leti. Zanimivo in kakovostno turistično ponudbo žiranti in tekmovalci takoj občutijo. Tam jih veliko prenoči, kar je koristno za regijo, ki je Svirél vzela za svojo. Občutek sprejetosti in briška gostoljubnost botrujeta dobri komunikaciji med žiranti in njihovo ocenjevanje je transparentno, ugotavlja umetniški vodja Simon Perčič. Sodelovanje z Občino Brda je zgledno, dodaja: “Žiranti prihajajo iz evropskih metropol in so nad gričevnatimi Brdi navdušeni. Ne poznam veliko dogodkov, kjer je prisotnih kar 23 držav. Tekmovalci se običajno za tak nastop pripravljajo štiri mesece. Natančno vedo, v kateri kraj gredo, in s to mislijo živijo nekaj mesecev. Izkušnjo, ki jo doživijo v tem kraju, nosijo s seboj vse življenje. To je pozitiven stranski učinek, ki se usidra v njih. Tega se turistični in gostinski ponudniki Brd zavedajo, Brda pa naši obiskovalci vedno pohvalijo.”

Pomembna je pot

Vsaka od treh disciplin se zaključi z nastopom desetih najboljših finalistov na koncertu Ten of the best. Na vse tri koncerte so se uvrstili tudi slovenski glasbeniki, med njimi violinistka Barbara Grahor iz Ajdovščine in na harmoniki Koprčanka Teja Udovič Kovačič.

Med finaliste se je uvrstil tudi trio iz Latvije, očaran nad lepoto Brd: “Organizacija je zelo dobra, vsi so kot družina. Ljudje so prijazni, radodarni in v veliko pomoč. Narava je čudovita in navdihujoča. Pred nastopom smo pogledale skozi okno in takoj občutile, da smo dobro pripravljene.”

Kakor je dejala ena od žirantk: tekmovanje je le en cilj na glasbeni poti, veliko pomembnejše pa je nabiranje izkušenj, sama pot, ki te pripelje do tekmovalnega dne. Ta je potem lahko tak kakor vsi drugi dnevi.