Novice, članki in odmevi ...

MAKORJU NAGRADA ZA SILENCE
Leto 2017/2018  |  14.05.2018  |  Videno: 361121  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: STA
Foto: Alenka Slavinec


Andrej Makor je začel v Kopru in se hitro uveljavil v svetu. 


Skladatelj mlajše generacije Andrej Makor s Škofij je na skladateljskem tekmovanju v okviru londonskega festivala za sodobno glasbo London Ear Festival prejel drugo nagrado za skladbo Silence za violo solo.

Na londonskem festivalu, ki ga organizirata skladatelja Gwyn Pritchard in Andrea Cavallari, se žirija na podlagi prispelih skladb z vsega sveta odloči za najboljših šest, ki jih uvrsti v finalni izbor. Skladatelje finaliste nato organizatorji povabijo na festival, kjer imajo priložnost sodelovati z izjemnimi glasbeniki in tudi prisluhniti krstnim izvedbam svojih kompozicij.

Po izvedbah vseh šestih del ima žirija še zadnji posvet, na kateremu se odloči za prvi tri nagrade. Skladbo Andreja Makorja Silence je na festivalu v Londonu izvedla violistka Tomoko Akasaka, ki je v Ljubljani nastopila na Slowindovi pomladi leta 2017.

Žirija med prispelimi skladbami z vsega sveta izbere najboljših šest, festivalski organizatorji pa zatem skladatelje povabijo na londonski festival, kjer imajo priložnost sodelovati z izjemnimi glasbeniki.

Makorjeva glasba bo tudi v prihodnje zvenela v Londonu. Skladba za mešani zbor O Emmanuel, s katero je lani prejel drugo nagrado na skladateljskem tekmovanju Musica Sacra Nova 2017 v Kölnu, je bila uvrščena v repertoar obveznih skladb londonskega mednarodnega tekmovanja za zborovske dirigente (London International Choral Conducting Competition - LICCC), ki bo potekalo letošnjo jesen.

V prihodnji koncertni sezoni pa bo londonska zasedba BBC Singers v okviru abonmaja krstno izvedla njegovo skladbo Kyrie, za katero je prejel naročilo radio-televizijske hiše BBC. Makor je z BBC že sodeloval leta 2015, ko je bila njegova skladba Paisaje izbrana in izvedena v okviru Evropskega orkestra za sodobno glasbo (European Contemporary Composers' Orchestra - ECCO).

Andrej Makor se je rodil leta 1987 v Kopru, kjer se je najprej začel učiti klavir, nato pa je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz glasbene pedagogike (2014), kompozicije in glasbene teorije (2015) ter solo petja (2016). Za kompozicijo ga je navdušil skladatelj Ambrož Čopi, ki je postal njegov prvi mentor. Prejel je več nagrad, med drugim na mednarodnem natečaju za zborovske skladbe Ignacij Ota v Trstu, na tekmovanju Guido d'Arezzo v Italiji in na tekmovanju Naša pesem v Mariboru.