Novice, članki in odmevi ...

Čestitke, nasmehi, glasba in zastava
Leto 2018/2019  |  06.10.2018  |  Videno: 362075  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Uredništvo PN
Foto: Zdravko Primožič/FPA


Glasbena šola Koper je predsinočnjim 70. rojstni dan praznovala tam, kjer se je njena zgodba začela - v Portorožu. Na slavju v dvorani Avditorija Portorož je ustanovi, ki deluje v Kopru, Izoli in Piranu, v govoru čestital predsednik republike Borut Pahor.
Šolo so leta 1948 v Portorožu ustanovili na pobudo pianista, zborovodje in učitelja klavirja Srečka Kumarja (1888-1954), čigar 130. obletnico rojstva praznujemo letos. Leta 1950 so šolo preselili v Koper, po Kumarju, ki jo je vodil do upokojitve leta 1952, pa so se na ravnateljskem mestu zvrstili Vladimir Lovec, Miran Hasl, Borut Logar, Marija Gombač in Iztok Babnik, ki šolo vodi od leta 2010.
 
Na sobotni slovesnosti mu je predsednik republike Borut Pahor izročil protokolarno priznanje, ki se ga je domislil ob 25-letnici razglasitve samostojnosti: lično uokvirjeno državno zastavo kot simbol naše enotnosti.

Na slavnostnem koncertu so nastopili Trobilni ansambel Glasbene šole Koper - Brass Band KIP pod taktirko Borisa Benčiča, Simfonični orkester Glasbene šole Koper Vladimir Lovec, ki mu je dirigiral Žiga Cerar, medtem ko je gost s Poljskega Kazimierz Dąbrowski vodil skupni nastop orkestra in Mladinskega pevskega zbora, ki ga sicer vodi zborovodkinja Maja Cilenšek.