Novice, članki in odmevi ...

70 let poučevanja klavirja
Leto 2018/2019  |  13.12.2018  |  Videno: 361619  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: Karl Glavina


Glasbena šola Koper v tekočem šolskem letu slavi 70 let delovanja, kar je oktobra obeležila na slavnostni prireditvi v portoroškem Avditoriju, v nadaljevanju leta pa bo slavila na koncertih aktivov posameznih glasbil. Glede na to, da so pred 70. leti v Portorožu začeli s poukom klavirja in so se ostali instrumenti pridružili nekoliko kasneje, so prvi koncert priredili ravno pianisti. 

Težko je verjeti, da se je tako naglo obrnilo 10 let od zadnje obletnice Glasbene šole Koper. Gotovo pa je, da se je v zadnjih 10 letih, tako kot vsa desetletja poprej, veliko spremenilo. Vsak učitelj je šel skozi razburkano morje novosti, ki so jih prinesle premnoge zakonodajne spremembe, hiter tehnološki razvoj in nenazadnje zahteve in pričakovanja vseh vpletenih deležnikov. 

Tako kot vse, se naglo razvija tudi glasbeno šolstvo in v okviru le-tega pouk klavirja, kar so dokazali tudi obalni učenci in dijaki ter njihovi učitelji klavirskega aktiva. 21. novembra so dvorano sv. Frančiška v Kopru napolnili do zadnjega kotička. Organizatorji koncerta so občinstvu zelo uspešno pokazali, kako mlad glasbenik od svojih prvih korakov iz leta v leto raste in zori v suverenega umetnika, ki mu glasba pomeni več kot le izrazno sredstvo. In o tem je spregovorila tudi gostja večera, Nadja Žerjal, nekdanja učenka in dolgoletna učiteljica klavirja na Glasbeni šoli Koper. V prijetnem pogovoru s svojo učenko, sedaj muzikologinjo Heleno Filipčič Gardina, je razkrila marsikatero podrobnost o začetkih klavirskega pouka na obali. Vedno je bila vsestranska. Poleg glasbe so jo zanimale tudi arheologija, etnologija in umetnostna zgodovina. Svojo širino je predajala naprej učencem in povedala: »Igranje instrumenta ni kar tako. Zadeva je več predmetna. Glasba je jezik, je matematika in fizika, je zgodovina in zemljepis,« in vsega tega se mora glasbenik, velik ali majhen, zavedati. »Vsak otrok je osebnost zase in izhajala sem iz njegovega notranjega zaklada, ki je privrel na plano takrat, ko je bil otrok pripravljen ustvarjati v glasbi ali na kateremkoli drugem področju,« je poudarila. 

Vsi, ki jo poznajo, in takih je veliko, vedo, da je otroško razigrana in zaljubljena v glasbo do ušes. Slednje pa je poleg trdela dela tudi temelj uspešnega glasbenika, kar so dokazali prav vsi, ki so stopili na oder ali pa so pri projektu sodelovali iz ozadja. Med najmlajšimi so s pisanimi skladbicami nastopili učenci Ivana Jelaš, Elizaveta Ilienko, Tina Turk, Tine Radolovič, Sofia Masliuk in Žiga Lovšin. Eni sami, drugi ob spremljavi svojih učiteljev. Roman Drucker se je predstavil ob spremljavi godalnega ansambla učiteljev Glasbene šole Koper. Skoraj vsem je skupno to, da so pred tako veliko dvorano nastopili prvič, kar ni neznatna izkušnja. Dva mlada pianista pa sta velikih odrov že vajena, saj sta zaradi izjemnih uspehov na domačih in tujih tekmovanjih osvojila že obilico zlatih priznanj in prvih nagrad. Zato sta bila ob koncu preteklega šolskega leta tudi nagrajena z najvišjim priznanjem, ki ga šola podeljuje svojim učencem, z zlatim violinskim ključem. Govorimo o Maju Pajiću iz Pirana in o Koprčanki Nastasji Češnjevar Ušumović. Prav tako pa so poslušalce navdušili tudi dijaki koprske umetniške gimnazije Jan Rener, Andrey Ilienko in Larisa Rojnić, ki so pokazali izjemno visok umetniški nivo izvedbe.

Ob zaključku prireditve sta na oder stopili še nekdanji učenki Glasbene šole Koper, sedaj že profesorici klavirja Ana Žunič in Sanja Ibrakić, ki sta nastopili s klavirskim duom Sanjana in zaokrožili koncert s čudovito Rachmaninovo Romanco iz druge Suite za dva klavirja. 

Gradacije večera ni bilo mogoče preslišati in tako tudi ne razvoja poučevanja ter posledično izjemnega napredka učencev, čeprav se tu težko opredelimo, kaj je prej. Vsekakor gresta z roko v roki in pomembno je, da si v tem naglem vzponu vsak najde svoje mesto. Predvsem pa se je pomembno zavedati, da brez predhodnikov, kot je Nadja Žerjal, ki so vedeli, da so žareča volja in neskončna ljubezen do svojega dela tiste osnovne sestavine za uspešno poučevanje glasbe, danes ne bi bili priča izjemnim mladim glasbenikom, o katerih smo že in še bomo veliko slišali, pa naj bo to na glasbenem ali kakšnem drugem področju. 

S to zavestjo učitelji Glasbene šole Koper vstopajo naprej v naslednjih 10 let. Kdo ve, kaj vse se bo do takrat spremenilo. Zato uživajmo v tem trenutku. Prav danes zvečer, 13. decembra, je na vrsti že drugi koncert v okviru častitljive obletnice, ki ga pripravljajo učitelji in učenci aktiva harmonik in bo v Središču Rotunda. Vse navzoče bodo popeljali v zanimiv svet harmonike tudi s pogledom v njeno notranjost, saj bodo občinstvu predstavili njene sestavne dele, brez katerih harmonika ne bi bila tako privlačen instrument, kot je. 

  
Učitelji klavirja Glasbene šole Koper