Novice, članki in odmevi ...

Želi si, da bi igral kot Peter Bence
Leto 2018/2019  |  28.02.2019  |  Videno: 361470  |  A+ | a-
 
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet
Foto: Alenka Penjak
 
Enajstletni Maj Pajić, učenec Osnovne šole Sečovlje in piranske podružnice Glasbene šole Koper, ima za sabo že osem pomembnih tekmovanj. Na vseh je prejel zlata priznanja, kar petkrat pa je zasedel absolutno prvo mesto ali prejel absolutno prvo nagrado. Ob koncu lanskega šolskega leta je bil nagrajen še z zlatim violinskim ključem. 

Maj Pajić trenutno obiskuje četrti razred klavirja pri prof. Ani Žunič, ki je že v prvem razredu “za sproščeno podobo nasmejanega in lepo vzgojenega osemletnika prepoznala nadpovprečne glasbene sposobnosti”. In res je zelo hitro od Kuža pazi prišel do Burgmüllerjeve Balade in Klovnov Kabalevskega.

Tako je že v prvem šolskem letu nastal njegov prvi tekmovalni spored. Sledila so številna tekmovanja, na katerih je bil vedno nagrajen. Kot absolutni zmagovalec se je kar dvakrat vrnil z mednarodnega Koroškega klavirskega tekmovanja v Radljah ob Dravi, po enkrat pa z regijskega tekmovanja v Sežani, z mednarodnega tekmovanja Ars nova za nagrado Paolo Spincich v Trstu in z memoriala Jurice Murai v Varaždinu, kjer je prejel tudi “grand prix”.

Ob tem je bil večkrat dobitnik posebnih nagrad za najboljše izvedbe posameznih skladb, svojo šolo pa je zastopal tudi v večjih projektih v okviru klavirskih dni EPTE in na koncertih na tržaški Glasbeni matici ter na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. In povsod je očaral s svojo simpatično živahnostjo, muzikalnostjo in že skoraj virtuozno spretnostjo. 

Pri sedmih letih se je zaljubil v klavir, ki so ga starši, sicer veliki ljubitelji glasbe, kupili starejši sestri. Ona zdaj poje, on pa jo spremlja pri klavirju. Z njegovo pomočjo je odkril prav vse, kar ga zanima v življenju: vpisati se na glasbeno gimnazijo, potem na akademijo in nazadnje koncertirati pa tudi učiti mlajše rodove … A ne le to, klavir ga tolaži, ko je žalosten ali jezen. Takrat si najraje zaigra kak jazz, pa tudi kaj skomponira, čeprav čuti, da se mora še seznaniti z raznimi “pravili”. Zato rad obiskuje tudi pouk Nauk o glasbi. 

Z nadarjenostjo, pridnostjo, delavnostjo in pripravljenostjo do dodatnega dela ter seveda s podporo družine se bo tudi letos udeležil dveh mednarodnih tekmovanj. Prvo bo že aprila v Osijeku, zato preživlja zimske počitnice kar doma. Vadi vsaj dve do tri ure na dan in namesto običajne ure klavirja se s profesorico, ki je odpotovala na smučanje, poveže kar prek skypa ali facebooka, da ji zaigra naštudirani program in dobi od nje nadaljnja navodila. 

Za sprostitev si privošči kakšno računalniško igrico, rad se druži z vrstniki, doma pa se zabava in igra s hišnimi ljubljenčki. Košarko je opustil, da si ne bi polomil prstov. Rad posluša klasiko, pa tudi pop in jazz. Doma si marsikaj zaigra in še najraje improvizira. Zato ni nič nenavadnega, če sta njegova najljubša skladatelja Chopin in Sibelius, največji vzornik pa Peter Bence.