Novice, članki in odmevi ...

Slavimo z glasbo
Leto 2018/2019  |  27.02.2019  |  Videno: 361000  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: Karl Glavina

O obletnicah številnih vzgojno - izobraževalnih zavodov po Sloveniji v zadnjem času pogosto beremo ali slišimo v medijih. Tudi na obali imamo kar nekaj izobraževalnih in medijskih javnih zavodov, ki praznujejo okrogle obletnice svojega delovanja. Med njimi tudi Glasbena šola Koper od septembra dalje slavi svoj 70. rojstni dan, ki ga obeležuje z različnimi koncerti in glasbenimi dogodki. V januarju je v okviru obletnice priredila kar dva večja orkestrska dogodka.

Prvi se je zgodil 18. januarja v portoroškem Avditoriju. Glasbena šola Koper je namreč v goste povabila orkester Slovenske vojske, ki je na obali le redko nastopil izven protokolarnih okvirov. Tudi program je bil temu primeren. Sveže in s simfonično noto so profesionalni glasbeniki pod taktirko izjemne dirigentke Žive Ploj Peršul predstavili morda nekoliko manj znana, vendar privlačna dela sodobnejših svetovnih ustvarjalcev. Na odru so v okviru orkestra nastopili tudi nekateri učitelji Glasbene šole Koper, ki so zahteven program naštudirali v zelo kratkem času. Pa ne le to. Kot solista sta se predstavila dva nekdanja učenca koprske glasbene šole in dijaka koprske umetniške gimnazije. Prvi je z orkestrom zaigral v Appermontovi skladbi Colors za pozavno in pihalni orkester pozavnist Tine Bizajl, ki se četrto leto izobražuje na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v nemškem Hannovru. Domačin, prihaja namreč iz Pirana, je še enkrat dokazal, da zori v izjemnega pozavnista in umetnika, na katerega bodo tako Pirančani, kakor tudi ostali obalni glasbeni navdušenci, gotovo še zelo ponosni. Prvi koncert za klarinet in pihalni orkester Oscarja Navarra pa je predstavila klarinetistka Samanta Škorja, ki trenutno tretje leto študira na ljubljanski Akademiji za glasbo in je kljub mladosti že večkrat nastopila s slovenskimi profesionalnimi orkestri. Tudi na portoroškem odru je zablestela s prepričljivo in brezhibno interpretacijo ter izjemno naravnim in zrelim nastopom, ki je očaral ne le publiko, ampak tudi vse nastopajoče. Za zaključek je orkester zaigral še štiri preludije Duende Luisa Serrana Alarcona, ki so lepo zaokrožili za izvajalce sicer zahteven, za poslušalce pa izjemno prijeten in zanimiv program. Škoda, da se dogodka ni udeležilo več ljudi, ker si je tega gotovo zaslužil.

Drugo orkestrsko prireditev je Glasbena šola Koper ponudila že teden dni pozneje. 24. januarja je bila dvorana sv. Frančiška v Kopru ponovno polna do zadnjega kotička. Organizatorji dogodka so bili vidno zadovoljni. Kako tudi ne. Simfonični orkester "Vladimir Lovec", ki v svojih vrstah združuje učence višjih letnikov Glasbene šole Koper in dijake umetniške gimnazije Koper, zadnja leta s svojimi nastopi vse bolj navdušuje. Tokrat so v goste povabili vsem dobro znanega istrskega trubadurja, priljubljenega domačega glasbenika, Rudija Bučarja, ki tudi sam prihaja iz vrst nekdanjih učencev lokalne glasbene šole. Za pravo vzdušje je na začetku koncerta poskrbel šolski Brass Band pod taktirko Borisa Benčiča, ki je dvorano napolnil z zabavnimi in plesnimi ritmi zimzelenih melodij iz svetovne glasbene zakladnice. Nato pa je oder zasedlo veliko število mladih, nekaterih rosno mladih, glasbenikov simfoničnega orkestra z dirigentom Žigo Cerarjem, ki so pred prihodom Bučarja izvedli Hačaturjanov valček iz suite Maškarada. Sledil je venček priredb Bučarjevih skladb v izvedbi avtorja in orkestra, v zaključnem delu koncerta pa sta za obuditev novoletnega vzdušja v dvorani zazvenela še Pizzicato polka ter Offenbachov Can-can. Šolski orkester je ponovno dokazal, da je ob pravi izbiri programa in srčnosti sposoben lastno navdušenje nad glasbo prenesti tudi na zvesto občinstvo, ki je z gromkimi aplavzi in vzkliki navdušenja nagradilo prav vse nastopajoče.

V avli koprske glasbene šole je trenutno na ogled razstava z naslovom "Dostopno in plemenito" o 200-obletnici javnega glasbenega šolstva, ki je bila v jubilejnem letu postavljena v Slovenskem šolskem muzeju. Njena avtorja sta mag. Stane Okoliš in Neža Gruden. Od zaključka jubileja dalje razstava potuje po slovenskih glasbenih šolah in zaradi slavnostnih dejavnosti koprske šole v okviru 70-letnice sedaj gostuje tudi v Kopru. Na ogled bo do 6. marca 2019.