Novice, članki in odmevi ...

Glasba v fotografiji
Leto 2018/2019  |  24.04.2019  |  Videno: 360980  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: FPA


Tik pred zaključnimi šolskimi koncerti se iztekajo še zadnji glasbeni dogodki, ki obeležujejo 70. obletnico Glasbene šole Koper. Tokrat so se predstavili oddelki godalcev, kitaristov in pihalcev. Zaključek slavnostnih prireditev pa je bil namenjen koncertu učiteljev obalnih glasbenih šol, ki ga je pospremila otvoritev stalne fotografske razstave fotografa Borisa Zabukovca. 


Sto velikih in malih godalcev 
Ozrimo se nekoliko nazaj. 20. marca je na velikem odru dvorane sv. Frančiška igralo kar sto godalcev. Sprva so nastopili najmlajši violinisti, ki so koncert otvorili, nato pa so se jim pridružili še najmlajši violončelisti. Na koncu prvega dela koncerta so na oder stopili nekoliko starejši člani šolskega godalnega orkestra. Sledil jim je ansambel »Violocello principale« in poskrbel za glasbeno gradacijo večera, ki se je nadaljevala z nastopom orkestra »Vladimir Lovec«, tokrat v godalni zasedbi. Za konec večera so organizatorji občinstvu, ki je dvorano napolnilo do te mere, da je kar nekaj poslušalcev ostalo zunaj, pripravilo posebno presenečenje. Na odru so se združili vsi nastopajoči. Več kot sto učencev godal iz Kopra, Izole in Pirana, od tistih najmlajši pa vse do dijakov umetniške smeri Gimnazije Koper, je poskrbelo za ovacije v dvorani. Izjemen dogodek, pri katerem so sodelovali vsi učitelji godalnega oddelka Glasbene šole Koper in škoda bi bilo, da bi ostal enkraten. 

Šest strun v novi zbirki
»Zgodba se začne tako: Kaj bomo letos igrali na naši Poletni kitarski ustvarjalnici?« so bile uvodne besede, s katerimi se je 25. marca v koncertni dvorani koprske glasbene šole pričel koncert kitaristov. Učitelji kitar so se odločili za nekoliko drugačno obliko praznovanja 70. obletnice. Izdali so zbirko skladb za komorne kitarske sestave z naslovom Ljudske med šestimi strunami, da zadrege iz uvoda ne bi bilo več. Najzanimivejše pri vsem skupaj je gotovo to, da so avtorji izdanih skladb Blaž Lamovec, Luka Batista, Tadej Časar in Marko Jermaniš, vsi štirje bivši učenci kitare Glasbene šole Koper. Skladbe iz zbirke so nastopajoči predstavili v različnih kitarskih zasedbah, večer pa je bil posvečen tudi zgodovini kitarskega oddelka. Gostja večera je bila muzikologinja Branka Kljun, ki je vsem navzočim predstavila razvoj kitarskega oddelka na obali. Če povzamemo na kratko, sta bila prva učitelja kitare Ivan Šček, sicer skladatelj in učitelj nauka o glasbi ter kontrabasa, in Mikloš Nadaši, ki je bil pravzaprav učitelj violine. Med pionirje kitarskega aktiva pa gotovo sodijo še Branko Mahne, Marino Legovič ter Ivan Evetovič. Sicer eden najmlajših aktivov na šoli, vendar izjemno aktiven, že napoveduje svoj naslednji večji sedaj že tradicionalni projekt v pomladnem času. Med 17. in 19. majem bo na prireditvenih odrih v Kopru zazvenel večkratnik šestih strun v okviru koncertov in mojstrskih tečajev ter predavanj, tako imenovanih Kitarskih večerov v starem mestnem jedru Kopra. Za odmevnost pa bo gotovo poskrbel poljski kitarist Lukazs Kuropaczewski, ki spada v sam svetovni vrh klasičnih kitaristov. 

S flavto v pravljico
Mladi flavtisti, njihove mentorice in korepetitorji so s pomočjo raznolikih melodij pred nabito polno koncertno dvorano Glasbene šole Koper obletnico obeležili na nekoliko bolj pravljičen način. V soboto, 30. marca, so zvoke flavte prepletli v sliki in besedi glasbene  pravljice »Potepinka«, ki je nastala izpod peresa Veronike Šmid. Na prijetno pravljičnem srečanju flavtistov vseh treh glasbenih šol so se predstavili mladi flavtisti, ki so v solistični vlogi  ali v komornih zasedbah dua in kvarteta soustvarili zanimivo glasbeno pripoved. Za obvezen srečen konec pa so poskrbeli z zaključno skupno točko, ki je navdušila vse prisotne. 

Glasba ujeta v fotografijo
11. aprila so na koprski glasbeni šoli ob zaključku jubileja odprli razstavo fotografij glasbil z naslovom Glasba v svoji čutnosti avtorja – umetnika Borisa Zabukovca.  »V fotografiji ne iščem potrditve gledalca, ki se na videno odzove s pretiranim fascinantnim navdušenjem; kar me gane in zadovolji obenem, je gledalec, ujet pred fotografijo, zatopljen vanjo s svojimi mislimi. Ko se vrne k taisti fotografiji in ponovno postoji. Takrat se energija ustvarjalca dotakne gledalca. In to se čuti,« je na otvoritvi spregovoril avtor razstave. »Fotografije instrumentov so morda nastale kot podzavesten prispevek ali nadomestek mojemu pomanjkanju znanja igranja na le-te. Kljub temu sem prepričan, da lahko "glasbo" ustvarjamo na različne načine. Jaz se trudim "glasbo" ustvarjati skozi fotografijo. Naj si  gledalec prikliče svojo "glasbo" ob ogledu pričujočih fotografij,« je povabil vse navzoče k ogledu svojih del, ki bodo v okviru stalne razstave na ogled na stopniščih in hodnikih šole. V njeni koncertni dvorani pa se je nato pričel koncert učiteljev, ki so ob zaključku praznovanja jubileja priredili zanimiv in izjemno raznolik koncertni glasbeni dogodek. Postregli so s sodobnejšim in zabavnejšim repertoarjem in se učencem predstavili v nekoliko drugačni vlogi. Sprva solistične in manjše komorne zasedbe so do vrhunca večera združili v 11 članski ansambel, ki je polno dvorano na koncu pošteno stresel s pevskimi in plesnimi ritmi salse. Ravnatelj Glasbene šole Koper Iztok Babnik in ravnatelj Gimnazije Koper Bruno Petrič sta ob slavnostni priložnosti na oder povabila tudi vse letošnje nagrajence državnega tekmovanja mladih glasbenikov TEMSIG-a. Učencem in dijakom sta izročila trdo prigarane plakete in nagrade ter posebna priznanja, ki so jih osvojili na enem izmed najzahtevnejših glasbenih tekmovanj pri nas. 

Razstava in koncert sta zaokrožila glasbene dogodke v okviru 70. obletnice šole. Povsem zadnji tovrsten dogodek bo še v sredo, 24. aprila, v koncertni dvorani Glasbene šole Koper, ko bodo jubilej šole obeležili še klarinetisti in bodo na odru skupaj nastopili učenci, dijaki in učitelji klarineta.