Novice, članki in odmevi ...

Z glasbo želi svetu dati nekaj lepega
Leto 2018/2019  |  13.06.2019  |  Videno: 360734  |  A+ | a-
Primorske novice, 13. 6. 2019
Tekst: Lea Hedžet
Foto: Andraž Gombač
 
Luka Vovk, 16-letni klarinetist iz Logatca, dijak splošne in hkrati umetniške gimnazije v Kopru, je za svoja leta izjemno zrel mladenič, ki ve, kaj hoče, in dobro pozna svoje cilje. Vsi so usmerjeni v glasbo, ki jo želi deliti z drugimi. Zato vanjo vlaga večino svoje energije in z njo žanje tudi uspehe. 
 
Samo v tem šolskem letu je Luka Vovk zabeležil štiri pomembne dosežke: zlato plaketo in zmago na mednarodnem tekmovanju Finalis na Poljskem, drugo in tretjo nagrado na mednarodnih tekmovanjih klarinetistov v Italiji (Carlino in Giacomo Mensi) ter zlato plaketo, prvo nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na državnem tekmovanju Temsig. 

V Koper je prišel po naključju ali, kot sam pravi, spletu okoliščin, potem ko mu je spodrsnilo na sprejemnem izpitu za vpis na Konservatorij za glasbo v Ljubljani. Izpit je ponovil še v Kopru in bil sprejet v razred prof. Boruta Vatovca, s katerim je ustvaril zelo kakovosten delovni odnos. Z njim se tudi dobro razume in ga ceni kot mentorja Kvarteta klarinetov Glasbene šole Koper, s katerim je že lani prejel srebrno priznanje na Temsigu. Ob tem pa je v Kopru našel odlične pogoje za glasbeno ustvarjanje, odličnega korepetitorja in tudi gimnazija se mu zdi na zelo visoki ravni. Ker obiskuje vzporedno izobraževanje, opravlja poleg glasbenega tudi celoten gimnazijski program, kar je zelo naporno, a se mu zdi vredno, saj je glasbena kariera polna tekmovalnosti in zato včasih malce negotova. 

Poleg tega je dovolj vedoželjen, da mu tudi splošna izobrazba nekaj pomeni, saj si rad o vsem ustvari mnenje. Zelo ga privlačijo tudi računalniki in košarka, ki jo bolj spremlja kot aktivno igra, prav tako pa z veseljem sledi razvoju novih tehnologij. Kljub vsem zanimanjem si je v Kopru ustvaril tudi krog prijateljev in uživa v srednješolskem življenju. Tudi za kakšno ljubezen si bo vzel čas, ko bo prišla, morda hote ali po naključju ... 

Po naključju je pred mnogimi leti pristal tudi na klarinetu: ker po končani glasbeni pripravnici, ki jo je začel obiskovati že pri petih letih, na klavirju, kitari in bobnih ni bilo prostora. In očitno so bila vsa naključja zanj zelo srečna, saj ga je na Glasbeni šoli Logatec klarinet učil profesor Marjan Grdadolnik, ki je z izjemno predanostjo in karizmo kmalu postal njegov vzornik. Kot izjemno dober in aktiven človek naredi zelo veliko za celo lokalno skupnost, zato si Luka želi, da bi bilo več takih ljudi; potem bi bil svet lepši. Tak vzornik mu pomeni veliko več kot vsi veliki glasbeni zvezdniki. 

Tudi sam si želi z glasbo osrečevati ljudi, po možnosti v enem boljših profesionalnih orkestrov, ustvarjati glasbo z ljudmi in za ljudi; to je njegova sanjska prihodnost. A tudi v sedanjosti ne miruje: poleg šolskega programa, solistične in komorne igre, ob koncih tedna igra še v logaški godbi na pihala ter v Simfoničnem orkestru Cantabile. 

In, kot pravi, ima za vse to čisto svoj navdih. Pri desetih letih je zaradi bolezni izgubil brata dvojčka, Nejca, ki je zdaj njegova motivacija. Uspešen je tudi zanj. Glasba pa mu zapolnjuje praznino, ki mu jo je povzročila izguba: “Glasba je ena najlepših stvari. Zato lahko naredi veliko dobrega. To želim tudi vsem vrstnikom; da si ne bi delali težav iz malenkosti, temveč da bi se potrudili ustvariti nekaj lepega in s tem svetu tudi nekaj prispevati, ne pa samo jemati.”