Novice, članki in odmevi ...

Mladi violinisti žanjejo uspehe v Sloveniji in natujem
Leto 2018/2019  |  17.06.2019  |  Videno: 360804  |  A+ | a-
ObalaPlus, maj-junij 2019
Tekst: Petra Mežnarc
 
Po besedah učiteljice violine na Glasbeni šoli Koper – podružnica Izola in Umetniške gimnazije Koper, Sonje Horvat, se je v Sloveniji nivo znanja violinistov v zadnjih desetletjih močno dvignil, “to velja tudi za obalo, kjer si vsi prizadevamo, da mladim glasbenikom ponudimo kakovostno izobraževanje”.

Njeni učenci so v zadnjih letih izjemno uspešni na raznih tekmovanjih, kar je po besedah Horvatove posledica trdnega in zavzetega učenja. Učenje instrumenta je resno delo, zahteva veliko truda, odrekanja, žrtvovanja ter potrpežljivosti. “Ponosna sem na vse moje učence, za katere lahko trdim, da se po svojih najboljših močeh trudijo čimbolje igrati in muzicirati. Kar nekaj je takih, ki jim tekmovanja in nastopi pomenijo svojevrstno motivacijo”, je še dejala.

Veliko učencev se je v zadnjih letih udeležilo tekmovanj na regijskem, državnem ter mednarodnem nivoju. “Naj izpostavim le zadnje uspehe, Maša Stopar, dijakinja 2. letnika umetniške gimnazije Koper, je prejela kar dve prvi nagradi na državnem tekmovanju TEMSIG, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Svirel, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu, kjer je bila proglašena za najboljšo violinistko celotnega tekmovanja ter 1. nagrado, kjer je dosegla 100 točk, kar je najvišja možna ocena na mednarodnem tekmovanju Salieri v Legnagu pri Veroni, kjer je bila tudi proglašena za najboljšo violinistko višjih kategorij”, je o dosežkih svojih učencev ponosno povedala njihova učiteljica.

Odlična učenka je tudi mlada violinistka Nika Gačnik, učenka 8. razreda glasbene šole Izola. Tudi Nika je na svoji poti prejela že kar nekaj pomembnih nagrad. Kar precej učencev Horvatove je že zaključilo študij violine in so danes odlični pedagogi.