Novice, članki in odmevi ...

8. Poletna akademija
Leto 2018/2019  |  31.07.2019  |  Videno: 360723  |  A+ | a-
Mandrač, julij 2019
Tekst: AH

V mesecu juliju je od 7. 7. do 14. 7. 2019 potekala 8. poletna glasbena akademija v Izoli pod vodstvom profesorjev Selme Chicco Hajdin - klavir ter Antonija Hajdina - violončelo. Letos se je pridružila tudi harmonika pod mentorstvom mag. Erike Udovič Kovačič.

Predavanja za violončelo in harmoniko so potekala v razkošju arhitektonskega bisera neogotskega beneškega stila iz druge polovi-ce osemnajstega stoletja na slovenski obali - Besenghijeve palače v Izoli. Pouk klavirja je potekaj le par korakov nižje v renesančni palači Manzioli. Interes za udeležbo vsako leto opazno raste ter se radialno širi čez regijo na sosednje države. Akademija v Izoli poteka v obliki mojstrskega tečaja - popularno med glasbeniki »masterclassa« na vrhunski ravni, tako za najmlajše glasbenike kot tudi za izkušene dijake in študente.

Mojstrski tečaj je bil obogaten s predavanji različne tematike, kot so osnove dirigiranja, psihološke priprave na nastop, spoprijemanje s tehničnimi prvinami pri vadbi kot tudi s skupinskimi delavnicami ter komorno igro. Prav tako je bilo znanje ocenjeno na dveh nastopih, kjer so tudi predavatelji s svojim nastopom po-kazali svoje znanje pred številnim občinstvom v Tartinijevi hiši v Piranu ter v Palači Manzioli v Izoli. Akademija na ta način ponuja enkratno izkušnjo za izbrano vrsto mladih glasbenikov. Ekskluzivnega, vendar cenovno dostopnega mojstrskega tečaja, se je od začetka projekta udeležilo veliko mladih glasbenikov - v osmih letih je bilo več kot 200 prijav z več kot 1000 individualnimi uram.