Novice, članki in odmevi ...

Želi si postati pianistka
Leto 2019/2020  |  12.12.2019  |  Videno: 361423  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet (Radio Koper)
Foto: iz osebnega arhiva


Jana Stanišić, 15-letna dijakinja umetniške gimnazije v Kopru, je marca letos, še kot osnovnošolka, očarala žirijo državnega tekmovanja Temsig, ki ji je prisodila 2. nagrado in izjemnih 99 točk, pa še posebno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe. A do takrat je prehodila kar dolgo pot.

Pot Jane Stanišić se je začela v rodnem Novem Sadu, kjer se je klavir začela učiti pri petih letih in že po nekaj mesecih prvič javno nastopala. Selitev družine jo je pripeljala v Slovenijo in kljub velikim spremembam je njena pot strmo rasla. Večjih prilagoditvenih težav ni imela in tudi njena slovenščina je že zelo tekoča. V šoli pa kar blesti, saj ima pred sabo jasen cilj: postati pianistka.

Že kot deklica je v Srbiji veliko nastopala in tudi prepevala. Ko je bila stara osem let, se je z družino preselila na Vrhniko, kjer se je morala spopasti z veliko življenjsko spremembo, pa tudi z novim jezikom. Klavir sta jo učili profesorici Kaja Stražar in Nika Tkalec. S slednjo je vstopila tudi v svet komorne glasbe, v katerem je bila zelo aktivna in požela veliko uspehov kot članica klavirskega tria K.A.J.. Nastopala je tudi z Godalnim kvartetom Quartissimo in veliko sodelovala s pevskimi zbori. Že takrat se je udeležila nekaterih tekmovanj in (predvsem na regijskih) opozorila nase. A takrat še ni bila tako motivirana kot zadnji dve leti, odkar je postala Koprčanka. Ta selitev ji je dobro dela, življenje v Kopru ji je zelo všeč, saj meni, da so tu ljudje veliko bolj odprti kot na Notranjskem, pa tudi s slovenskim jezikom nima več nobenih težav. Niti s šolo, kjer dobiva same odlične ocene. In tu je postala učenka profesorice Valentine Češnjevar, ki je takoj opazila njeno energičnost, zagnanost, odločnost in zrelost. Zato jo je najprej poslala na Regijsko tekmovanje mladih pianistov Primorske, kjer je kot najmlajša tekmovalka svoje kategorije prejela zlato plaketo in tretjo nagrado, dva meseca kasneje pa še 1. nagrado in medaljo za izvrstno drugo mesto med 16 pianisti iz petih držav na Mednarodnem tekmovanju Giuseppe Tartini v Piranu. Kot nadarjena, odgovorna, vestna in vodljiva učenka je tudi v zadnjem letu šolanja na Glasbeni šoli Koper predelala izjemno zahtevno snov dveh razredov, pripravila dvojni program ter naredila velik korak naprej na svoji pianistični poti, ki jo je okronala z zlato plaketo in visoko drugo nagrado na Temsigu. O sugestivnosti in prepričljivosti njenih izvedb veliko pove tudi posebna nagrada za izvedbo slovenske skladbe, ki jo je dobila za navdihnjeno interpretacijo Dveh arabesk primorskega skladatelja Bojana Glavine. Poleg tega je aprila zastopala svojo šolo na Dnevih klavirja v Poreču, maja pa na gostovanju GŠ Koper na Poljskem. Za te izjemne uspehe je bila ob koncu šolskega leta nagrajena z zlatim violinskim ključem. Zato nič čudnega, če je po opravljenem sprejemnem izpitu tudi na Gimnaziji Koper izbrala razred prof. Valentine Češnjevar.

Hvaležna ji je za vse, kar jo je naučila, tudi premagovati tremo, ki je sicer povsem običajna spremljevalka nastopov. Tako se na odru lahko vživi v vsako posamezno skladbo, igra zelo doživeto, s tem pa lahko pokaže tudi delček sebe in vse svoje sposobnosti. Ve, da mora vsak dan malo napredovati, če bo hotela doseči profesionalno raven igranja. In to je njen cilj, pa tudi njena osnovna motivacija, saj si najbolj od vsega v življenju želi postati glasbenica. “Glasba me napolnjuje z občutkom, da sem drugačna, posebna, da imam v življenju nekaj več kot moji vrstniki, ki se ne ukvarjajo z glasbo,” pove o sebi Jana, njena profesorica pa, da je na glasbeni poti veliko trdega dela, in naj ji to delo postane užitek, vadenje pa veselje ob odkrivanju novega.

In šele takrat, ko bo pot postala enako pomembna kot cilj, bo vedela, da je na pravi poti do poklica umetnice, ki že ves čas, sicer po malem, a nezadržno, raste v njej.