Novice, članki in odmevi ...

Slovenski skladatelji na Dunaju
Leto 2019/2020  |  20.12.2019  |  Videno: 361238  |  A+ | a-
Solni cvet, december 2019
Tekst in foto: B. G.

Evropsko društvo učiteljev klavirja EPTA vsako leto prireja kongres, na katerega se vsi člani lahko prijavijo, komisija pa odloča, kdo bo lahko s predavanjem ali koncertom obogatil srečanje.


Profesorici Aleksandra Češnjevar Glavina, ki poučuje na Glasbeni šoli Koper — podružnica Piran, ter koprski Umetniški gimnaziji in Tamara Ražem Locatelli z Glasbene matice in sežanske glasbene šole, sta bili letos izbrani kot predstavnici Slovenije ter konec oktobra povabljeni na Dunaj, kjer sta smetani evropskih pedagogov predstavili svoj projekt.

V 45-minutnem komentiranem koncertu sta izvedli glasbo izbranih slovenskih skladateljev od leta 1800 do današnjega časa za klavir štiriročno in za dva klavirja. Na sloviti dunajski Univerzi za glasbo, kjer se je odvijal štiridnevni kongres, je številno strokovno občinstvo izjemno pozitivno in z navdušenjem sprejelo muziciranje dua, ki je v prvem delu programa predstavil skladbe B. Ipavca, J. Mihevca, G. Kreka, U. Rojka, v drugem pa noviteto Marka Ozbiča: Tri korale na Bachovo temo »Ein feste Burg ist unser Gott«, ter izbor skladb iz opusa Bojana Glavine. Prav z Glavinovo glasbo, ki sta jo posneli tudi na CD, sta Aleksandra in Tamara poželi največ priznanj in pohval poslušalcev iz cele Evrope, ki so pokazali presenetljivo velik interes za slovensko glasbo.