Novice, članki in odmevi ...

V teh razmerah glasba spodbuja in daje optimizem!
Leto 2019/2020  |  06.04.2020  |  Videno: 361346  |  A+ | a-
Radio Koper
Tekst: Tjaša Lotrič
Foto: Iz arhiva GŠ Koper


Izobraževalne ustanove v zadnjih tednih izvajajo pouk na daljavo. Med temi je tudi Glasbena šola Koper s podružnicama v Izoli in Piranu.

Učitelji pri delu z učenci na daljavo uporabljajo različna spletna orodja, je povedal ravnatelj Iztok Babnik. Učitelji pošiljajo vsebine in gradiva po elektronski pošti, spletnih kanalih, nekateri posnamejo predavanja, slišijo in vidijo se z učenci prek "skypea" ali drugih aplikacij, skratka, ubrali so različne poti, da bi lahko pouk stekel tudi v trenutnih razmerah.

Kakšne so do sedaj izkušnje pouka na daljavo tako med učitelji kot učenci?
Odziv je zelo dober. Učitelji celo pravijo, da imajo učenci sedaj nekaj več časa za vajo. Predelajo več kot običajno v istem obdobju. Morda tudi zato, ker trenutno ni drugih dodatnih aktivnosti. Težave se pojavijo pri individualnem pouku, kjer zvok ni dober. Ne more se delati na tonu, na razvoju zvoka. Predvsem pri učencih klavirja. Vsi nimajo klavirja doma, imajo druge klaviature, kjer zvok ni najbolj primeren.

Koliko naj učenci vadijo in kako naj poskrbijo v tem obdobju za svoje instrumente?
Vadili naj bi vsak dan. Za nekatere instrumente ni potrebno skrbeti: za pihala, trobila, tolkala, razen če se ne zgodi kakšna mehanska poškodba in je potem to potrebno urediti. Vendar te zadeve rešujejo učenci oziroma starši neposredno z učitelji. Se pa postavlja vprašanje, ki so mi ga postavili tudi godalci. Namreč godala je potrebno uglaševati. Strune malo popustijo. Zaenkrat instrumenti še držijo intonacijo, a ko bo prišlo pri mlajših učencih, ki niso vešči uglaševanja godal, do tega, da bo treba instrumente uglasiti, bomo morali na nek način te zadeve urediti. Se bo pa to reševalo individualno.

Prek videokonferenc se srečujete tudi ravnatelji glasbenih šol, kakšne so izkušnje na drugih glasbenih šolah?
Slišimo se s kolegi iz trinajstih primorskih glasbenih šol. Vsi zelo podobno delamo in se trudimo obdržati pouk, da učencem lahko čim več ponudimo. Izzivi in problematike so tudi povsod enaki. V okviru Zveze primorskih glasbenih šol imamo že skupne aktive, učitelji se slišijo, povezujejo, izmenjujejo izkušnje.

Maj je čas vpisov v glasbene pripravnice, instrumente, kako bo z vpisi in izpiti?
Na naši spletni strani mamo že nekaj videoposnetkov o Glasbeni šoli, pa tudi informacij o vpisih, ki bodo potekali na spletu. Preizkuse nadarjenosti naj bi izvedli konec maja, vendar pa glede na okoliščine, v katerih se nahajamo, bomo tudi to prilagodili in prestavili na kasnejše obdobje.

Že ob začetku pandemije pri nas so se pojavile pobude za koncerte doma. Številni so poprijeli za svoje instrumente in zaigrali. Kakšno vlogo ima glasba v tem obdobju?
V teh razmerah glasba spodbuja in daje optimizem. Je pa glasba spodbuda tudi za vse delavce v zdravstvu, trgovinah in druge zaposlene, ki so izčrpani in garajo, da nekatere stvari lahko tečejo naprej in imamo vse na voljo. Zame je glasba najlepši del umetnosti, s katero se lahko izražamo. Doma imam hčerko, ki igra trobento. Skupaj zaigrava kakšen duet in tudi midva sva se pridružila tej pobudi. Skupaj tako dajemo upanje tistim, ki to najbolj potrebujejo.