Novice, članki in odmevi ...

Glasba je ne bo nikoli zapustila
Leto 2019/2020  |  11.06.2020  |  Videno: 361383  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič
Foto: Robert Faletič
 
17-letna saksofonistka Olja Faletič je kot učenka Glasbene šole Tolmin na različnih tekmovanjih osvojila visoke nagrade. Danes dijakinja Umetniške gimnazije Koper si želi postati učiteljica, ki bo znanje predajala s sproščenostjo in dobro voljo.

Simpatični in prijazni Olji Faletič iz Prapetna je ob vstopu v Glasbeno šolo Tolmin skrivnost inštrumentalne glasbe najprej razkrival učitelj Jože Štucin: “Učil me je kljunasto flavto. Bil je odličen učitelj, vedno dobre volje in zabaven.”

Olja in njena najboljša prijateljica sta nato izbirali med harmoniko, klavirjem, violino … “Po vsem tem sem pristala pri violončelu. Z družino pa smo se v tem obdobju odpravili k mamini prijateljici Suzzy v Švico. Ko smo hodili proti njeni hiši, sem zaslišala igranje neke melodije. Pohitela sem in zagledala Suzzy, ki je izvajala pesem Careless Whisper za saksofon. Obstala sem in se v tistem trenutku zaljubila v to glasbilo,” se spominja Olja.

Čeprav se v nižjih razredih ni z velikim navdušenjem posvečala vadbi, jo je učitelj Stojan Milinković potrpežljivo in vztrajno spodbujal: “Nikoli ni obupal nad mano in vedno je verjel, da zmorem. Bili so tudi zelo slabi dnevi in sva zato raje na lekciji klepetala. In čudež – na naslednji uri sem skladbo odigrala odlično.”

Po zaslugi učiteljeve podpore je zdaj na Umetniški gimnaziji Koper, kjer je njen profesor Tomaž Nedoh: “Ima enak ritem poučevanja kot moj nekdanji učitelj, zato sva se hitro ujela.”

Mlada tolminska glasbenica je leta 2016 osvojila kar tri visoke nagrade: zlato plaketo na tekmovanju Temsig, prvo nagrado na tekmovanju Antonio Salieri v Legnagu in drugo nagrado na tekmovanju v Povolettu. Visoka priznanja je prejemala tudi leta 2017 in leto kasneje na tekmovanju Svirel. “Na tekmovanja sem rada hodila. A moj cilj ni bil, da bi bila najboljša, ampak da bi bil moj učitelj ponosen name,” pripoveduje Olja, ki pa je močno predana tudi komorni in orkestralni igri. “Muziciranje z drugimi je prava spretnost, saj nisi solist in se moraš osredotočiti tudi na druge. Najbolj uživam pri igranju v orkestru, saj se v njem počutim sproščeno in živo. Sem članica Pihalnega orkestra Tolmin in vsak petek, ko se vračam iz Kopra, z velikim veseljem muziciram s člani orkestra do poznih večernih ur.”

Prikupna Tolminka prisluhne vsem zvrstem glasbe, od klasike, jazza do popa. Zelo so ji všeč starejše skladbe iz devetdesetih let, njena najljubša ostaja Careless Whisper, vzornik pa Jimmy Sax, saj jo njegove izvedbe skladb sprostijo in spravijo v dobro voljo.

Kot številni mladostniki je tudi Olja imela manj svetlo obdobje, v katerem je izgubila veliko prijateljev, a hkrati je prav tedaj ugotovila, da je glasba ne bo nikoli zapustila: “Glasba je zato moja prava prijateljica, ki me razume v vseh pogledih in mi z melodijo pomaga, da se tako v žalostnih kot veselih trenutkih bolje počutim.”

Rada bi postala učiteljica saksofona: “Če bom poučevala, bom pri tem upoštevala metode svojih učiteljev, saj bi jim rada bila podobna. Učencem bi želela druženje z inštrumentom približati s sproščenostjo in z dobro voljo.”