Novice, članki in odmevi ...

Alja Boštjančič želi izkoristiti vsako priložnost
Leto 2020/2021  |  15.10.2020  |  Videno: 360749  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet
 
19-letna flavtistka Alja Boštjančič, še nedavno maturantka umetniške gimnazije v Kopru, zdaj pa že študentka prvega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani, je šolanje začela v Ilirski Bistrici. Okronala ga je s številnimi uspehi in pomembnimi sodelovanji, odločilnimi za njen nadaljnji študij.

Alja Boštjančič iz Zabič pri Ilirski Bistrici se je na tamkajšnji glasbeni šoli najprej učila kljunasto flavto, s katero je že prvo leto pod mentorstvom prof. Zale Kejžar na državnem tekmovanju Temsig 2010 prejela zlato plaketo in drugo nagrado. V enem letu je opravila kar dva razreda, tako da se je že naslednje leto lahko vpisala na prečno flavto, v razred prof. Adnana Zubčevića. Tudi z njim se je udeležila nekaj regijskih in državnih tekmovanj, ki so ji prinesla zlato, bronasto in posebno priznanje za najvišje število doseženih točk. Kmalu si je zaželela igrati še klavir, ki ji je bil v veliko pomoč pri glasbeni teoriji in harmoniji, ter ob prof. Nini Volk opravila sedem razredov. Zabeležila je tudi nekaj opaznih uspehov; na regijskem tekmovanju mladih pianistov Primorske je leta 2012 prejela srebrno priznanje. Poleg tega je veliko nastopala po Sloveniji in tujini.

Na umetniški gimnaziji v Kopru si je za pedagoginjo izbrala prof. Alenko Zupan, ki jo je spodbudila k sodelovanju na festivalu FlavtIstra in na flavtističnem festivalu v Splitu, kjer je nastopila tudi za hrvaško nacionalno televizijo. Udeležila se je različnih mojstrskih tečajev pri znanih flavtistih, kot so Avstrijec Raphael Leone, Francoza Philippe Bernold in Sophie Dufeutrell, Italijana Mario Caroli in Andrea Oliva ... Večinoma jih je spoznala na Flavtistri in njihovi nasveti so bili zanjo najkoristnejša popotnica za kasnejše glasbene izzive, zato se raje kot tekmovanj udeležuje tovrstnih festivalov; raje se spopada s seboj kakor pa s sotekmovalci.

Flavta je Aljo Boštjančič popeljala tudi v zanimiva sodelovanja: kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec, s triom flavt Umetniške gimnazije Koper je igrala v filmu Zgodovina ljubezni v Trstu, kot članica mednarodnega orkestra pa se je na Kosovu udeležila projekta IPSIA, Glasba - most med narodi. S tremi orkestrskimi zasedbami ter s pihalnim kvintetom je nastopila na koncertih v italijanskem Forlíju, Modeni in v Kopru. Lani je gostovala tudi v Bialystoku na Poljskem, kjer je s simfoničnim orkestrom in plesalci premierno izvedla baletno predstavo The Missing Link skladateljice Anne Marie Huszcza. Iz številnih ocen in mnenj njenih mentorjev, domačih in tujih, lahko razberemo, da Aljo Boštjančič odlikuje pretanjena, muzikalna in tehnično dovršena igra, v kateri se zrcali ljubeč in zrel odnos do glasbe. Ljubezni do glasbe res ne more skriti; če le utegne, rada tudi zapoje, pa naj bo v zboru ali kot solistka z big bandom. Ob tem raziskuje različne glasbene zvrsti; veselita jo tudi jazz in neo-soul.

“Vsako doživetje in vsak moment v glasbi je nekaj posebnega, vedno se naučiš veliko novega. Zato sem zelo zadovoljna z vso potjo, ki sem jo opravila, hvaležna za vse padce in vzpone, ki sem jih doživela. Vse te izkušnje, vsi koncerti, profesorji in glasbeniki, s katerimi sem sodelovala, vsi so mi res ogromno dali na glasbeni poti,” pravi Alja Boštjančič, ki pot nadaljuje s prof. Karolino Šantl Zupan na Akademiji za glasbo v Ljubljani. In čeprav je letos morala vse sprejemne izpite, kot tudi priprave nanje, opravljati na daljavo, srčno upa, da se ji bodo iz leta v leto odpirale nove poti in da bo lahko izkoristila vsako priložnost, ki ji bo prišla naproti.