Novice, članki in odmevi ...

Od solnega cveta do mavrične pike
Leto 2020/2021  |  10.11.2020  |  Videno: 360675  |  A+ | a-
Solni cvet, november 2020, št. 52
Besedilo in foto: Mirjana Gvozdenac
 
V najlepših septembrskih dopoldnevih učitelji glasbene šole Piran obiščemo osnovne šole zato, da bi otrokom predstavili instrumente, ki čakajo, da nanje zaigrajo male roke. Letos smo obiskali osnovne šole v Luciji, Piranu in Portorožu. Več kot 250 bleščečih parov oči učencev 2., 3. in 4. razreda si je radovedno ogledalo harmoniko, trobento in rog ter leseni violo in violino, kraljico vseh glasbil. 

Zadovoljni smo, ko se otroci odločijo, da se nam bodo pridružili na glasbenem potovanju. Piran se morda nekaterim staršem zdi zastrašujoče odročna in komplicirana lokacija, je pa dih jemajoča, daleč najlepša in zelo varna. Avtobusi iz Lucije in brezplačni električni buski s Fornač pripeljejo naravnost na čudoviti Tartinijev trg, otrok je v nekaj korakih v Baročni hiši na Tartinijevem trgu ali v palači na Levstikovi ulici za tržnico. 

Ob koncu vam z veseljem razkrijem pomembno novico: osemletni Tom je, čeprav zelo lačen, najprej objel svojo izposojeno gumbno harmoniko, ko je prvič prispela k njemu domov in vzneseno zaigral svoje prve tone. Ja, seveda, izposojamo instrumente! Niste vedeli?