Novice, članki in odmevi ...

Zgoščenka kot spodbuda za sodelovanje in umetniško rast
Leto 2020/2021  |  25.02.2021  |  Videno: 6668  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper
 
Mladi primorski klarinetisti in njihovi mentorji, združeni v orkestru klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol, so izdali lično zgoščenko, ki predstavlja uspešno delovanje tega sestava v letih od 2014 do 2017. Pisan izbor skladb razkriva nove zvočne barve in registre klarinetov.


Ob ustvarjanju zgoščenke so pedagogi in učenci stopili iz okvira svojih učilnic ter združili in pokazali svoje znanje in umetniški navdih. 

Deset učiteljev in 40 učencev klarineta glasbenih šol iz Ajdovščine, Kopra, s podružnicama Izola in Piran, Nove Gorice, Sežane, Idrije, Ilirske Bistrice, Postojne, Vrhnike, Cerknice ter Glasbene matice v Furlaniji - Julijski krajini in Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica je v letih 2014 in 2017 svoje poustvarjalne veščine združilo v orkester klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol. Pod vodstvom dirigenta Aleša Groska je sestav izvedel koncerte v Tolminu, Ajdovščini, na Škofijah in na Vrhniki, nato pa izbor izvedenih skladb posnel v studiu Phon Glasbene šole Nova Gorica. Nastala je zgoščenka, ki jo je posnel, uredil in produciral Aleksander Sluga, za prikupno barvno ilustracijo ovitka pa je poskrbela Caroline Ulaga, sicer tudi članica orkestra.

Obogatili izbor literature
Za tako precej unikatno zasedbo vseh članov družine klarinetov, v kateri so prepletli svoje znanje in izkušnje učenci in njihovi pedagogi, je seveda zelo malo ustrezne izvirne literature, zato so posamezni učitelji vztrajno brskali po šolskih knjižnicah in skupno oblikovali končni nabor del. “Med izbranimi skladbami na zgoščenki je več kot polovica del, ki smo jih naročili in tako obogatili nabor tovrstne literature. Naročili smo obe izvirni skladbi, to sta štiristavčna skladba Seasonal Sketches, ki jo je napisal Everett Gates, in SinfoniettoPaula Harveya,” je povedal Aleš Grosek.

Nova znanja in prijateljstva
Sestav orkestra se je v času snemanja zgoščenke nekoliko spreminjal, a vsi mladi klarinetisti, ki so sodelovali, so bili navdušeni nad osvajanjem dragocenih veščin skupnega muziciranja. “Ta izkušnja je bila nepozabna, toliko bolj, ker sem bila takrat med najmlajšimi in sem tako imela priložnosti igrati z učitelji, profesorji, dijaki iz srednjih šol, s tistimi, ki imajo veliko več znanja. Dala mi je veliko veselja, pa tudi motivacijo in zagon za to, da sem se odločila, da nadaljujem svojo glasbeno pot,” je povedala Ivana Rus, nekdanja učenka Glasbene šole Vrhnika, trenutno pa dijakinja 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

V orkestru je nova prijateljstva tkala tudi Ivana Glavina, nekdanja učenka koprske glasbene šole in dijakinja Umetniške gimnazije v Kopru, ki trenutno nadaljuje šolanje na konservatoriju v Trstu: “Igranje v tem sestavu pa mi je omogočilo tudi spoznavanje novih zvočnih barv in registrov, saj so, ob klasičnem B-klarinetu, del orkestra predstavljali tudi A, bas, alt in es klarineti. Aktivno sodelovanje učiteljev je bilo zelo dobrodošlo, saj so z različnimi nasveti in obrazložitvami vedno priskočili na pomoč.”

“Zgoščenka je dokument, ki bo izvajalcem in drugim sodelujočim omogočil podoživeti ustvarjalne trenutke na vajah, koncertih in snemanjih, ko so pedagogi in učenci stopili iz okvira svojih učilnic ter združili in pokazali svoje znanje in umetniški navdih. Je dokument, ki bo širši javnosti predstavil kvaliteto igranja naših učencev in entuziazem glasbenih pedagogov ter bo prihodnjim generacijam glasbenikov spodbuda za ustvarjalno sodelovanje in umetniško rast. Izid zgoščenke tako predstavlja nov, svetleč kamenček v mozaiku dosežkov primorskih glasbenih pedagogov,” je na zgoščenki zapisal Edvard Popit, predsednik Zveze primorskih glasbenih šol.