Novice, članki in odmevi ...

Strokoven, strog, pošten, zagnan
Leto 2020/2021  |  24.04.2021  |  Videno: 6403  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: uredništvo
Foto: iz arhiva Glasbene šole Koper
 
Ob slovesu prof. Alberta Kolbla (1944-2021) so v kolektivu Glasbene šole Koper, kjer je delal od leta 1999 do upokojitve, zapisali, da so izjemnemu glasbeniku in pedagogu hvaležni za “zagnanost pri delu, zavzetost in visoko strokovnost, vseprisotnost, duhovitost ter iskrenost”. Leta 2007 je Albert Kolbl prejel Gerbičevo nagrado za življenjsko delo.

Albert Kolbl se je rodil v naselju Borec pri Križevcih v Prlekiji kot šesti otrok v kmečki družini. Sprva se je šolal za elektromehanika, zatem pa se je v Mariboru vpisal na srednjo šolo, jo končal z odliko in študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Zaposlil se je kot učitelj trobil na Glasbeni šoli Tabor v Mariboru, kjer je po diplomi postal honorarni učitelj pozavne na Srednji glasbeni in baletni šoli, leta 1977 pa profesor na oddelku za trobila. Tam je delal do leta 1996. Z dijaki je segal po najvišjih priznanjih na republiških in jugoslovanskih zveznih tekmovanjih ter kasneje slovenskih državnih tekmovanjih mladih Temsig. V letih 1996-1999 je pedagoško znanje delil na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je poskrbel za dvig kakovosti igranja pozavne. Leta 1999 se je preselil v Koper. Ustanovitev nove glasbene smeri na Umetniški gimnaziji Koper mu je predstavljala velik izziv, so v nekrologu zapisali v Glasbeni šoli Koper. Dela se je lotil v zanj značilnem slogu: predano, brezpogojno, strogo pa vendar z razumevanjem mladostniških stisk in z obilico ljubezni do glasbe, umetnosti, kulture in mladih, ki so se, željni profesionalnih izkušenj, nanj obračali kot na glasbenega očeta: “Njegovi koprski učenci in dijaki so, ravno tako kot njihovi predhodniki iz drugih delov Slovenije, blesteli po kvaliteti igranja pozavne in na državnih tekmovanjih posegali po najvišjih nagradah. Izjemno uspešen je bil tudi kot mentor številnim kvartetom pozavn, s katerimi je v slovenskem in evropskem glasbenem svetu dosegal zavidljive rezultate. Komorno igro trobil je v ožjem in širšem prostoru dvignil na visoko raven.”

Leta 1987 je prejel Gerbičevo priznanje za izredne pedagoške dosežke, leta 2007 pa še nagrado za življenjsko delo. Mnogi njegovi učenci so zrasli v odlične in prepoznavne glasbenike tako doma kakor po svetu. “Njegovo življenjsko filozofijo širijo tudi vsi tisti, ki so se odločili za drugačne profesionalne poti, saj je s svojo izjemno karizmo pomagal marsikateremu mladostniku, da je našel pravo pot zase,” so še zapisali v koprski glasbeni šoli. “Pri svojem delu je bil dosleden, strog in pošten, pa ne le do učencev in dijakov, ampak tudi do kolegov in sodelavcev. V spominu ga bomo ohranili po vedno nasmejanem obrazu ponosnega človeka, ki je ljubil življenje.”