Novice, članki in odmevi ...

Glasbenica, ki jo zanimata zgodovina in politika
Leto 2020/2021  |  13.05.2021  |  Videno: 6418  |  A+ | a-
Primorske novice 
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Osebni arhiv

Mlada koprska harfistka Neža Morgan je odkritosrčna, bistra, zvedava in ukaželjna devetošolka, ki nadvse ljubi glasbo, obenem pa jo privlačijo tudi druge veje umetnosti ter zgodovina in celo ... politika. Čeprav še nima prave vizije, niti velikih ciljev, želi šolanje nadaljevati na umetniški gimnaziji, naprej igrati harfo in se družiti z vrstniki, ki imajo podobne interese.

14-letna Neža Morgan letos zaključuje šolanje na Glasbeni šoli Koper. Obiskuje jo že od četrtega leta starosti, ko se je vpisala v glasbeno pripravnico. Pri petih je obiskovala še baletno pripravnico in pri sedmih začela pouk harfe. Njena prva učiteljica je bila Svetlana Lučka Joksić, nato za kratek čas Bilka Peršič, zadnja tri leta pa jo uči Tadeja Kralj. V harfo se je zaljubila na predstavitvi instrumentov, ko je prvič obiskala glasbeno šolo. Najbolj jo je pritegnil zvok harfe. Sodelovala je tudi v otroškem pevskem zboru, kjer se je pod mentorstvom Danijele Terbižan naučila vokalne tehnike, kot članica zbora pa je tudi okusila radost potovanj na koncerte in tekmovanja ter navdušenje nad doseženimi zlatimi priznanji.

V veliko veselje ji je bilo igrati v orkestru harf, ki ga je ustanovila tedanja učiteljica Svetlana Lučka Joksić, pa tudi v različnih duih, ki jih je v svojem razredu oblikovala Tadeja Kralj. Pod njenim mentorstvom je Neža veliko igrala na šolskih nastopih, na kulturnih prireditvah in snemala za Radio Koper. Leta 2019 si je priigrala bronasto plaketo na Mednarodnem tekmovanju Društva harfistov Slovenije v Velenju. Trenutno se pripravlja na državno tekmovanje Temsig, zato bomo 21. maja zanjo stiskali pesti. Tekmovanje ji sicer ne pomeni veliko, saj nima tekmovalnega značaja, a ve, da se bo s pripravo na tekmovanje veliko naučila. In ker letos zaključuje višjo stopnjo na harfi in v solfeggiu, se njeno pravo šolanje tu šele začenja. Pred kratkim je namreč uspešno opravila sprejemne izpite na glasbeni smeri umetniške Gimnazije Koper.

O tem, da ji gimnazija ne bo delala preglavic, ni dvoma, saj je zelo uspešna in pridna učenka že na OŠ Hrvatini. Med šolskimi predmeti jo najbolj zanimajo tisti, ki so povezani z umetnostjo. Ta je zanjo najpomembnejša v življenju: rada ima tako glasbo kot likovno umetnost in književnost. Zelo jo zanimata tudi zgodovina in, kar je za 14-letno dekle naravnost presenetljivo, tudi politika. Ker ve, da je zgodovina naša najboljša učiteljica, da nam pomaga razumeti sedanjost ter včasih celo napovedati prihodnost, in da je pravzaprav politika tista, ki najbolj vpliva na to, kar se danes dogaja in posredno vpliva tudi na umetnost. Brez dlake na jeziku bi politikom svetovala, naj premislijo, preden kaj izrečejo ali naredijo, in naj ne mislijo samo na denar. Marsikaj bi jim lahko sporočila z glasbo, morda celo s kakšno skladbo katere od punk skupin ali Nirvane ...

Sicer pa se Neža zelo rada uči, saj jo zanima vse, tudi naravoslovni predmeti. Med učenjem vedno posluša glasbo, predvsem lo-fi, v prostem času pa, kadar ne bere, si na Youtubu poišče svoje priljubljene “klasične” hite romantikov, impresionistov, minimalistov in sodobnih skladateljev ter seveda najljubše skupine med grunge, punk in nekaterimi vrstami metala, artpopa ali na splošno rocka. Igra pa najraje skladbe za harfo Alphonsa Hasselmansa. No, doma včasih tudi brenka na ukulele, sploh če jo spremlja oče na kitari.

Se ob glasbi laže uči? Pravi, da ne ve, a zagotovo ve, da ob glasbi laže živi: “Glasba me navdihuje vse življenje. Je moja najboljša prijateljica, moja rešiteljica, moj pobeg iz tega sveta. Včasih se z njo lahko tudi pošalim ali celo kaj pomembnega sporočam.”