Novice, članki in odmevi ...

Živa glasba z balkonov – Pet pred dvanajsto! tudi v Piranu
Leto 2020/2021  |  30.04.2021  |  Videno: 6338  |  A+ | a-
 
ObalaPlus
Tekst in foto: Avditorij Portorož
 
Včeraj je bilo na Tartinijevem trgu v Piranu z balkona občinske palače ter z okna Tartinijeve hiše točno ob 11.55 moč prisluhniti glasbi v živo. Zaigrala sta violinista Žiga Cerar in Ina Lorbek, sledil je nastop Jureta Lesarja na kitari.

Varno in brez kršenja odlokov so mimoidočim ponudili nekaj trenutkov užitka ob kulturi v živo. Številni zbrani na trgu so toplo pozdravili pobudo in se strinjali, da je že skrajni čas za koncerte v živo.

Pet pred dvanajsto je pobuda Narodnega doma Maribor, ki ima za cilj jasno in glasno sporočilo: napočil je skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja.

Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je prinesla spoznanje, da temu ni tako. Zato pozivajo vse kulturne institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v kulturnem sektorju, da se v tem boju združijo. Le s skupno akcijo bomo odločevalcem dali vedeti, da smo sila, ki jo morajo jemati resno. Naj z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti zazveni živa glasba, naj se zasliši živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, naj mimoidoče razveseli likovna stvaritev ali plesna figura. Varno in brez kršenja odlokov ponudimo mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo.

Sodelujoči glasbeniki, ki so se prijazno odzvali povabilu:

Žiga Cerar je na Univerzi Mozarteum v Salzburgu prejel naziv magistrum artium. Od l. 2004 je bil zaposlen v orkestru Slovenske filharmonije, s katerim je nastopil na številnih turnejah po svetovnih prestolnicah pod taktirko priznanih dirigentov. Kot član komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je prejel Betettovo listino in Plaketo mesta Ljubljana za bogato kulturno udejstvovanje. Je tudi ustanovitelj godalnega kvarteta Quartissimo. Izkušnje, ki si jih je violinist Žiga Cerar pridobil v večletni koncertni karieri že vrsto let deli tudi na pedagoškem področju. Učence godal želi navdušiti predvsem za skupno muziciranje in orkestrsko igro. Z Ino Lorbek poučujeta na Glasbeni šoli Koper in Umetniški gimnaziji Koper. Ina Lorbek je bila tudi članica obalne godalne rock zasedbe Laurylin. Zaigrala sta skladbo Glasba na vodi G. F. Händla

Pirančan Jure Lesar je avtor glasbe in besedil, pevec, kitarist.  Jure je svojevrsten umetnik, ki z velikim občutkom preplete trd in neposreden kitarski zvok s tankočutnimi in iskrenimi besedili, ki jih na slovenski glasbeni sceni običajno pogrešamo (vir: Muzikaobala).
Za seboj ima dva izvrstna albuma s svojo nekdanjo rock skupino Eskobars, na katerih je avtor glasbe in besedil, pevec in kitarist. Leta 2018 je izdal avtorski prvenec Zemljin sin, pravkar pa je izšel njegov drugi album Je kaj novega, ki ga je napovedal s singli Je kaj novega, Parfum, Žeja in Si kaj utrujena.  Številnim zbranim na trgu je zaigral tri skladbe: Ameriški film, Prihajam domov in Zemljin sin.