Novice, članki in odmevi ...

Sodelovanje Glasbene šole Koper in Avditorija Portorož
Leto 2020/2021  |  26.05.2021  |  Videno: 6398  |  A+ | a-
OBALA Plus
Tekst: Tomaž Perovič

 
Dva direktorja javnih zavodov iz različnih obalnih občin sta samoiniciativno sklenila, da je sodelovanje med njunima ustanovama lahko dobro za obe ustanovi in občane, ki njune usluge uporabljajo. Iztok Babnik, ravnatelj Glasbene šole Koper in v.d. direktorja Avditorija Portorož sta podpisala dogovor o sodelovanju. To pomeni, da se bo del podružnice glasbene šole iz Pirana jeseni preselil v prostore Avditorija Portorož. 

Sodelovanje 
Iztok Babnik: “Podružnica Glasbene šole Koper v Piranu obstaja in deluje že od šolskega leta 1955/56. V zadnjih desetih letih je za večino od več kot 185 učencev postala lokacija v Piranu izjemno neprijetna zaradi dostopa do glasbene šole, predvsem za najmlajše učence, ki so jih starši morali pospremiti do glasbene šole. Kar nekaj prebivalcev občine Piran, ki je želelo svoje otroke vpisati v glasbeno šolo, se je zadnja leta raje odločilo za Izolo, saj je bilo do tam enostavneje pripeljati svoje otroke. Tako je interes za vpis v Piranu začel padati. Starši so nam pripovedovali, da imajo preveč težav s pristopom do glasbene šole v centru Pirana in se pritoževali nad okolišem glasbene šole, ki predvsem v večernih urah ne zagotavlja zaupanja in varnosti. Piran se jim v tem pogledu ni zdel varen za njihove otroke, nekako zastrašujoče okolje predvsem v jesenskem in zimskem času, ko je mesto precej prazno in dnevi bistveno krajši. Pri individualnem pouku inštrumenta je bilo prav iz Pirana vpisanih le okoli 22 otrok, vsi ostali so bili iz drugih delov občine Piran. Podružnica v Piranu bo ostala odprta, ampak le za posamezne instrumente. Glasba torej ostaja v Piranu, saj bodo ostali tudi nastopi, organizirala se bodo tekmovanja, glasbene delavnice in poletne šole. Za vse ostale učence smo poiskali prostor v Avditoriju Portorož. Zagotovo pa ne more biti Glasbena šola edina ustanova, ki zagotavlja kulturno življenje Občine Piran. Glasbena šola Vabimo k prijavi za vpis v Glasbeno šolo Koper, podružnico Piran in Izola na spletni strani Glasbene šole Koper www.glasbena-kp.net. Prosta mesta so še za pihala, trobila in harmoniko. je ustanova, ki izobražuje bodoče poustvarjalce; opravičevanje, da bo s tem kulturno glasbeno življenje Pirana okrnjeno, zato ne more biti pravi argument. Je le priročni izgovor, ki pa se izogiba ključnemu problemu revitalizacije starega jedra Pirana.” 

Borut Bažec: “Avditorij je bil dolga leta prazen. Prostorov je bilo več, kot smo jih potrebovali. Leta smo skušali prostor napolniti tudi s komercialnim oddajanjem za razne festivale, konference, izobraževanja. Zadnja leta smo bili v tem precej neuspešni oziroma so bili drugi ponudniki bolj konkurenčni od nas. S prihodom glasbene šole v Avditorij pa k nam prihaja kultura. Dejavnost za katero smo ustanovljeni. Posamezne pisarne in prostore bomo preuredili v učilnice. Še več. S tem bomo dobili v Avditorij mladino. Že od mladih nog se bodo tako navadili na Avditorij in se kot odrasli lažje vračali.” 

Iztok Babnik: “S prihodom v Avditorij bo glasbena šola dobila tudi stalen prostor za nastope v eni izmed konferenčnih dvoran. Prav tako bomo uredili prostor za vaje našega šolskega orkestra in jazz banda. Nenazadnje bo to naš skupen prostor za koncerte za našo publiko.” 
Borut Bažec: “Ideja o sodelovanju med obema ustanovama je stara že vsaj 15 let. Takrat je ni bilo moč uresničiti zaradi nasprotovanja Pirančanov. Ne umikamo glasbene šole iz Pirana, ampak vsem, ki niso iz Pirana, približujemo glasbeno šolo.”
 
Iztok Babnik: “Iskanje novih prostorov poteka že precej let. Po vseh teh letih sem šele sedaj prišel do možnosti, da si prostore v Avditoriju tudi ogledam. Tako se mi je porodila zamisel, da bi glasbena šola lahko delovala v tej kulturni instituciji. Že ob prvem ogledu sva Na Glasbeno šolo Koper so v preteklosti hodili: Patrik Greblo, Marko Vatovec – dekan Akademije za glasbo, Tomac Metod - Slovenska filharmonija, Dejan Glamočak - Slovenska filharmonija, Monika Babič – oboistka mariborske opere, Tinkara Kovač, Lea Sirk, Rudi Bučar, David Morgan, Denis Beganovič - Kiki, Žiga Murko in drugi. se z Borutom dogovorila, da bova organizirala sobotne ali nedeljske matineje. Naši učenci bi nastopali za svoje prijatelje, starše in vse, ki bi si želeli ogledati njihove nastope. Avditorij bomo odprli ljudem in ponovno skupaj ustvarili prostor, na katerega se bodo ljudje navadili. Vedeli bodo, da se tam nekaj dogaja. Postal bo center kulture. Skušali bomo vzpostaviti izobraževanje za odrasle. To bo nadstandardna dejavnost s prilagojenim programom in bo plačljiva.” 

Do tega sodelovanja je prišlo tudi zaradi naklonjenosti piranskega župana. Projekt je bil predstavljen svetniškim skupinam, kjer so svetnice in svetniki imeli možnost seznanitve s selitvijo dela glasbene šole na dislokacijo v Avditorij in podati svoja mnenja. Na koncu je prevladala odločitev naj stroka, in ne politika, odloči o nadaljnjem razvoju in obstoju piranske glasbene šole. 

Borut Bažec: “Res je, da so se politiki o tem še pogovarjali na naslednjih sejah, ko naju ni bilo zraven, ampak na koncu je prevladal zdrav razum”. 

Avditorij Portorož 
Borut Bažec: “Avditorij začne junija ponovno delovati. 11. junija bo prireditev Športnik leta, 24. junija pa osrednja proslava ob Dnevu državnosti, na katero pridejo vsi obalni župani in na katero je povabljen tudi državni vrh. Proslava bo predstava v produkciji Gledališča Koper, Krst pri Savici. Poleti bomo sodelovali s Primorskim poletnim Festivalom in Špas teatrom. Vse bomo naredili za to, da se tudi film vrne v Avditorij. Menim, da nam bo uspelo in bo od sredine julija vsaka nedelja namenjena filmski projekciji. 10. julija so Melodije morja in sonca, sledi Poletna noč v Portorožu z orkestrom RTV Slovenija, Eldo Viler in Otom Pestnerjem, pet baletnih večerov, Sevilski brivec, svoje koncerte bodo imeli Nina Pušlar, Magnifico, Vlado Kreslin in Slavko Ivančič. Kot vsako leto bomo tudi letos priredili Noč opere SNG Maribor. Naš osnoven namen je, da če je bilo zadnje čase obdobje mrtvila in nesodelovanja Avditorija z okolico, ga sedaj odpiramo vsem, ki želijo z nami sodelovati, predvsem publiki. Naša osnovna naloga je ustvariti raznolik program, ki bo privabil ljudi nazaj v Avditorij.” 

Glasbena šola Koper 
Iztok Babnik: “Našo glasbeno šolo na Obali vsako leto obiskuje več kot 1000 učencev, ki obiskujejo k individualni pouku instrumentov in petja, glasbeno in plesno pripravnico ter balet. Zanimivo je, da interes za obisk glasbene šole na Obali ne upada. Nekoliko smo se bali posledic pandemije. Ali je varno poslati v glasbeno šolo otroke? Ali je šolanje na daljavo enako kvalitetno? To so bila vprašanja, ki so nam jih zastavljali starši. Vse kaže, da bomo tudi letos imeli podobno število vpisanih učencev. Najbolj popularni so še vedno posamezni instrumenti, kot so kitara, klavir, violina in tolkala. Pomembno je, da je popularnost instrumentov v korelaciji z dobrimi profesorji. Povedal bi še, da je v Piranu in Izoli nekaj prostih mest za pihala, trobila in harmoniko.”