Novice, članki in odmevi ...

Zveza slovenskih glasbenih šol podelila najvišje stanovske nagrade
Leto 2020/2021  |  11.06.2021  |  Videno: 5043  |  A+ | a-
MMC RTV Slovenija - Radio Koper
Prispevek: Tatjana Gregorič
Foto: Blaž Žnidaršič

Med prejemniki Gerbičevih priznanj tudi Nuša Gregorič, pianistka in profesorica glasbe na Glasbeni šoli Koper.
V Kulturnem domu v Cerknici so danes slavnostno podelili nagrade in priznanja Frana Gerbiča, ki jih Zveza slovenskih glasbenih šol tradicionalno namenja zaslužnim pedagogom za življenjsko delo in izjemne dosežke.

V Cerknici, v rojstnem kraju Frana Gerbiča, ene najpomembnejših skladateljskih osebnosti druge polovice devetnajstega in začetka dvajsetega stoletja, Zveza slovenskih glasbenih šol od leta 1988, s prekinitvijo med letoma 1990 in 2004, podeljuje nagrade in priznanja Frana Gerbiča. Zaslužni pedagogi jih prejmejo za življenjsko delo in izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Med dosedanjimi stodevetimi prejemniki teh najvišjih stanovskih nagrad na področju glasbenega šolstva v Sloveniji so bili tudi številni primorski pedagogi in ravnatelji, med njimi Slavica Mlakar, Borut Logar, Albert Kolbl, Jurij Križnič in Sijavuš Gadžijev, ki so prejeli nagrade za življenjsko delo. Letošnji slavnostni dogodek je bil namenjen nagrajencem za leto 2020, ki še niso prejeli nagrad zaradi takrat razglašene epidemije, ter nagrajencem za leto 2021. Komisija za Gerbičeve nagrade je med 19 vlogami izbrala tri nagrade za življenjsko delo in devet priznanj. "Vse vloge so bile dobro utemeljene, saj imajo vsi kandidati za sabo že dolgo in uspešno pedagoško in poustvarjalno pot. A pri izbiri nagrajencev najbolj sledimo njihovemu kontinuiranemu delu, delu, ki se je začelo v preteklosti in še traja ter predstavlja dosežek z večjo vrednostjo," je povedala predsednica komisije Metka Podpečan.

Med prejemniki Gerbičevih priznanj za leto 2020 je tudi pianistka in profesorica glasbe na Glasbeni šoli Koper Nuša Gregorič, o kateri so v obrazložitvi med drugim zapisali: "Nuša Gregorič je ustanovila društvo Glasbena mladina Koper in v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije skrbela za glasbeno življenje v občini Koper. Njen širok spekter delovanja je bogat tudi na pedagoškem področju, saj so njeni učenci prejemniki številnih nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Prav tako je kot korepetitorica sodelovala z mladimi glasbeniki, ki so prejeli najvišje nagrade na številnih tekmovanjih … Sodelovala je pri organizaciji številnih strokovnih dogodkov, ob tem objavlja strokovne prispevke v različnih revijah in časopisih … Njeno delovanje je zagotovo močen dokaz, da je oseba, kateri glasba zelo veliko da, obenem pa ji ona tudi neizmerno veliko vrača."

Koncertni program so na včerajšnji slavnostni prireditvi v kulturnem domu v Cerknici že tradicionalno oblikovali nagrajenci lanskega tekmovanja Temsig in med njimi je bila tudi mlada trobentačica Valentina Dujc, učenka Glasbene šole Sežana.