Novice, članki in odmevi ...

Znanje in poezija med strunami
Leto 2021/2022  |  16.09.2021  |  Videno: 4346  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Vesna Humar
 

S koncertom v dvorani Svetega Frančiška se bo jutri začela letošnja edicija festivala kitarske glasbe Kitarika, pod katerega se podpisuje istoimensko društvo v sodelovanju s koprsko glasbeno šolo in številnimi drugimi partnerji. Ob koncertih dogajanje prinaša tudi predavanja in mojstrske delavnice.


Osrednji gost festivala bo priznani hrvaški kitarist Zoran Dukić.  
 
Dneve v znamenju kitare, ki sta jih umetniško zasnovali profesorici na Glasbeni šoli Koper Tanja Brecelj Vatovec in Martina Kocijančič, bo jutri zvečer odprla mlada kitaristka iz Neaplja. 21-letna Cristina Galietto sodi med najobetavnejše evropske mlade glasbenike in je zmagovalka letošnjega tekmovanja Eurostrings Competition.
 
V soboto bo občinstvo na isti lokaciji razvajal osrednji gost festivala, zagrebški kitaris Zoran Dukić. Glasbenik, ki je nastopil na odrih na vseh celinah sveta, velja za enega najboljših sodobnih kitaristov. Izrazna moč, zanos in čistost zvoka so vrline , zaradi katerih se vsak Dukićev nastop poslušalcem vtisne v spomin, poudarjajo organizatorji. Hrvaški glasbenik sicer tudi predava, trenutno na univerzi v Haagu. Niz koncertov bosta v nedeljo na Glasbeni šoli Koper zaokrožila mlada primorska poustvarjalca. Tine Lancner, diplomant ljubljanske Akademije za glasbo, in Sebastjan Grego, ki se je po diplomi na Dunaju usmeril v klasično kitaro in v jazz improvizacijo.
 
Pomemben del festivala so že tradicionalne izobraževalne vsebine. Poleg Dukića bodo mlade primorske kitariste na mojstrskih tečajih ostrili še Mehičan Josué Gutiérrez ter Angela Tagliariol in Stefano Viola iz Italije.
 
Med številnimi predavanji velja omeniti srečanje z mojstrskim izdelovalcem kitar Marcom Maguolom, ki svoje instrumente od leta 2010 prodaja vrhunskim poustvarjalcem po vsem svetu.
 
Za udeležbo na dogodkih, tudi na koncertih, se je potrebno prijaviti prek elektronskega naslova Kulturnega društva Kitarika.